Guvernul Filat: A fi sa a nu fi? (presa)

'Guvernul Filat: a fi sau a nu fi', se întreabă Adevărul. Dacă deputaţii vor susţine moţiunea de cenzură înaintată Executivului de comunişti, Republica Moldova va fi aruncată cu cel puţin un an în urmă, susţin foşti premieri, citaţi de ziar.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.03.2013

'Guvernul Filat: a fi sau a nu fi', se întreabă Adevărul. Dacă deputaţii vor susţine moţiunea de cenzură înaintată Executivului de comunişti, Republica Moldova va fi aruncată cu cel puţin un an în urmă, susţin foşti premieri, citaţi de ziar.

Ion Sturza consideră că politicienii de la Chişinău au ajuns într-o situaţie de criză pentru că nu s-au gândit că ţara trebuie guvernată altfel decât a făcut-o comunistul Vladimir Voronin timp de opt ani. Cu toate acestea, fostul premier are dubii că Executivul ar putea pica. Valeriu Muravschi, primul premier al Republicii Moldova de după declararea independenţei, crede că politicienii caută să-şi rezolve problemele de grup, uitând de responsabilitatea pe care şi-au asumat-o. Realizarea diferitelor proiecte finanţate din exterior ar putea fi pusă sub semnul întrebării, de altfel ca şi executarea bugetului', atenţionează Valeriu Muravschi.

Dacă Guvernului i se retrage votul de încredere, Republica Moldova va pierde şansa istorică de a semna acordul de asociere cu UE, aşa cum a pierdut-o în 1999, când PPCD-ul lui Iurie Roşca s-a aliat cu PCRM-ul lui Voronin pentru a demite Guvernul Sturza, averizează istoricul Igor Caşu în Adevărul.

Constantin Tănase scrie în Timpul că se poate întâmpla să fie votată demisia guvernului Filat. Dar se poate întâmpla să nu fie votată. 'Dacă se va vota, nu ştim ce se va întâmpla. Dacă nu se va vota, tot nu ştim ce se va întâmpla. Numai într-o ţară întâmplătoare apare, întâmplător, în Constituţie articolul 13 (potrivit căruia limba de stat este moldoveneasca n.red), tot din întâmplare a apărut în Constituţie şi articolul despre neutralitatea R. Moldova, tot din întâmplare Transnistria, apărută întâmplător, devine tot mai independentă şi mai suverană, tot din întâmplare în parlament unii deputaţi vorbesc numai ruseşte, tot din întâmplare oamenii trăiesc tot mai prost, salariile şi pensiile nu cresc, iar lumea fuge din ţara asta întâmplătoare', scrie Constantin Tanase.

De pe urma aderării României la spaţiul Schengen, românii din Basarabia ar avea doar de câştigat, mai scrie Timpul de marţi. Potrivit ziarului, România şi-a îndeplinit angajamentele pentru aderarea la spaţiul Schengen şi un eventual refuz nu poate fi unul raţional, astfel că această chestiune va înceta să fie una prioritară pentru România. Nu este clar dacă se va opera şi o modificare a regimului de vize cu R. Moldova - regim extrem de strict faţă de cel practicat de Polonia în relaţia cu Belarus, de exemplu. Dar, menţionează autorul, dacă prin cine ştie ce deformare a logicii nu se va ajunge la asta, pentru moldoveni există oricând varianta redobândirii cetăţeniei române.

Deputaţii urmează să decidă marţi soarta guvernului Filat II, dar şi a viitorului ţării şi a vectorului politicii pro-europene. Ultimele încercări ale liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană de a ajunge la un consens au eşuat, iar posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate este tot mai mare, scrie Moldavskie Vedomosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor