Guvernul de la Chişinău, preocupat de combaterea violenţei în familie

Potrivit studiilor, R. Moldova rămâne a fi o ţară unde femeile continuă să fie discriminate în toate sferele vieţii, iar fiecare a şasea femeie este supusă unei anumite forme de violenţă în familie.
(photos.com)
Ştefan Sârbu
23.02.2018

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat joi Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie pentru anii 2018-2023 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia.

Documentul prevede promovarea toleranţei zero faţă de toate formele de violenţă, informarea publicului privind gravitatea acestui fenomen, perfecţionarea legislaţiei în conformitate cu standardele internaţionale, precum şi dezvoltarea gamei de servicii specializate pentru victimele violenţei în familie.

În acest sens, potrivit guvernului urmează să fie asigurată funcţionalitatea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenţei în familie şi violenţei împotriva femeilor, facilitarea angajării victimelor violenţei în câmpul muncii, dezvoltând servicii de consiliere în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală.

Printre principalele acţiuni se mai regăsesc: organizarea periodică pentru primari a cursurilor în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei, elaborarea unui mecanism intersectorial de intervenţie în cazurile de violenţă şi asigurarea accesului la justiţie pentru victimele violenţei.

De menţionat că, potrivit studiilor, Moldova rămâne a fi o ţară unde femeile continuă să fie discriminate în toate sferele vieţii. Astfel, două din trei femei au suferit de cel puţin o formă de violenţă în familie sau din partea partenerului pe parcursul vieţii. 7 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 45-59 ani, dar şi 6 din 10 femei cu studii superioare au suferit de cel puţin una dintre formele de violenţă din partea partenerilor.

Statisticile oficiale arată că, în 2017, în Moldova, 549 de femei şi 45 de copii au fost supuşi violenţei domestice, iar 15 femei şi 2 copii au decedat din cauza violenţei domestice. În prezent, există mecanisme legale pentru a combate violenţa în familie, însă organizaţii de drepturile omului constată cu îngrijorare că instanţele de judecată din RM continuă practica de aplicare a unor pedepse prea blânde pentru agresorii familiali, apărând o discrepanţă între stabilirea pedepselor pentru agresori şi faptele acestora. Avocaţii asociaţiei Promo-LEX au atenţionat, în repetate rânduri, că pedepsele simbolice de fapt încurajează mai departe violenţa în familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor