"Cioloş anunţă privatizarea portului Constanţa" - titlul unei manipulări de presă

O declaraţie a premierului Dacian Cioloş pe tema privatizării portului Constanţa a ajuns să dea titluri cu fix inversul celor declarate, a atras atenţia jurnalistul Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

O parte din presă a susţinut că premierul Dacian Cioloş a dat semnale că intenţionează să privatizeze portul Constanţa. Nimic mai fals, se arată pe pagina de Facebook a Guvernului României.

"Mai multe instituţii media afirmă fals în titlurile de presă că prim-ministrul Dacian Cioloş ar fi decis privatizarea portului Constanţa. În articole este citată o declaraţie a premierului din care reiese că de fapt nu se poate vorbi despre privatizarea portului în următorii ani, deci exact inversul afirmaţiei din titluri", a transmis Guvernul.

Executivul i-a invitat pe "cititorii interesaţi de adevăr" să citească, în continuare, declaraţia exactă făcută de premierul Dacian Cioloş în timpul Dialogului cu cetăţenii, organizat de Comisia Europeană, la care a fost prezent şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

"Înainte de a vorbi de privatizări la portul Constanţa sunt nişte lucruri pe care noi trebuie să le facem în România pentru a creşte performanţa portului, să terminăm acolo cu nişte lucruri care nu funcţionează bine de mai mulţi ani (...) să punem portul ăla încet, încet pe picioare, iar pentru asta trebuie câţiva ani, şi pe urmă vom vedea cu cine o să se decidă să se facă parteneriat", a afirmat premierul Dacian Cioloş ca răspuns la o întrebare din public despre privatizarea portului.

"Pe scurt, premierul a exclus o privatizare în acest mandat, ba chiar crede că în următorii ani nu se poate vorbi de un parteneriat între stat şi firme private până când nu se face o eficientizare a companiei care administrează portul", a mai subliniat Guvernul.