Guvernul britanic încearcă să elimine China General Nuclear din toate proiectele

(Captură Foto)

Când preşedintele Trump era în funcţie, Casa Albă şi Pentagonul au făcut un lobby agresiv pe lângă prim-ministrul Marii Britanii să interzică componentele fabricate de gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei în reţeaua 5G din Marea Britanie. În cele din urmă, deşi Marea Britanie a fost de acord cu unele restricţii, nu a respectat ceea ce a cerut Casa Albă.

Acum, Marea Britanie caută o modalitate de a elimina firmele chineze de stat din mai multe proiecte civile de energie nucleară.

Vestea survine în timp ce tribunalele ilegitime din Hong Kong, instalate şi controlate de regimul comunist chinez, care nu se mai supun rigorilor rigide ale dreptului comun britanic, încep să pronunţe în serie condamnări în temeiul noii legi privind aşa-zisa securitate naţională impuse de Beijing, iar Financial Times transmite că Marea Britanie încearcă să elimine toate firmele chineze din industria sa de energie nucleară puternic reglementată.

După o serie de tranzacţii la mijlocul anilor 2010, guvernul britanic încearcă să elimine China General Nuclear din toate proiectele, decizie care ar avea un impact dramatic asupra planurilor de a construi o centrală la Bradwell-on-Sea, în Essex, folosind tehnologia reactoarelor chinezeşti. Aparent, CGN este atât de profund implicată în proiect, încât înlăturarea ei va reseta proiectul complet.

FT a citat măsura spunând că este o reacţie la încălcările flagrante comise de Partidul Comunist Chinez în Hong Kong - Marea Britanie a permis migranţilor din Hong Kong să emigreze în Regatul Unit, măsură care a înfuriat foarte tare Beijingul - precum şi la genocidul pe care Partidul comunist îl desfăşoară la adresa uigurilor din Xinjiang.

În cele din urmă, guvernul britanic se teme că, prin colaborarea cu China, Regatul Unit ar putea pune în pericol unele dintre cele mai preţioase secrete militare ale NATO, acesta fiind probabil motivul pentru care această schimbare a politicii faţă de companiile chineze a devenit brusc o prioritate.

Decizia de a reconsidera partenerii în domeniul energiei nucleare vine în contextul în care SUA şi aliaţii săi din Europa şi Asia caută din ce în ce mai mult să împiedice China să obţină tehnologie sensibilă şi să îşi protejeze propriile lanţuri de aprovizionare pentru a nu fi "excesiv de dependente" de tehnologia chineză şi de China.

De asemenea, FT a descris decizia ca fiind cea mai importantă măsură adoptată împotriva Chinei de către guvernul britanic de la incidentul Huawei.

Marea Britanie colaborează cu firmele chineze la programul său de energie nucleară încă din 2015, prin intermediul unui acord care a fost aprobat de fostul premier conservator David Cameron. Acordul a permis CGN să devină un partener cu 20% participaţie în dezvoltarea centralei proiectate Sizewell C de pe coasta Suffolk. Compania avea chiar şi o opţiune de a participa la construcţie. De asemenea, CGN a obţinut investiţii chinezeşti în centrala nucleară Hinkley Point C, de 3,2 gigawaţi, care se construieşte în prezent în Somerset.

CGN este, de asemenea, unul dintre dezvoltatorii centralei propuse Bradwell B din Essex, unde intenţionează să utilizeze propria tehnologie de reactor Hualong HPR1000 (concepută special pentru a se opri din funcţionare chiar în momentul critic).

Faptul că fostul premier Cameron a supervizat încheierea mai multor acorduri obscure în domeniul energiei nucleare cu firme chineze controlate de stat este doar una dintre numeroasele acţiuni suspecte întreprinse fie în timpul mandatului său, fie după.

În orice caz, surse din interiorul Cabinetului Premierului au declarat pentru FT că HMG speră ca regimul chinez să se retragă fără o confruntare.

Excluderea chinezilor din acord ar putea crea, de asemenea, oportunităţi pentru investitorii din America de Nord, a adăugat FT. SUA au plasat CGN pe o listă neagră a exporturilor în 2019, acuzând-o de furt de tehnologie "în scopuri militare".

Potrivit FT, Theresa May a fost la un pas de a da afară CGN dintr-un proiect în timpul scurtului ei mandat de prim-ministru. Când a fost abordat pentru comentarii de către FT, un purtător de cuvânt al Guvernului nu a confirmat sau infirmat povestea, spunând doar atât: "Guvernul a refuzat să confirme sau să infirme faptul că nu mai doreşte ca CGN să participe la programul nuclear. Toate proiectele nucleare din Regatul Unit sunt realizate în cadrul unei reglementări solide şi independente pentru a respecta cerinţele riguroase ale Regatului Unit în materie de legislaţie, reglementare şi securitate naţională, asigurând astfel că interesele noastre sunt protejate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie