Guvernul a amânat procesul de ratificare a ACTA, a anunţat Dan Suciu
Executivul a decis în şedinţa de joi să amâne procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute până când Curtea Europeană de Justiţie îl va termina de analizat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Suciu a explicat că hotărârea a fost luată ţinându-se cont că sunt state care deja au suspendat acest acord, dar şi de faptul că deja Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a Acordului.
România nu este singurul stat care opreşte ratificarea ACTA, gestul fiind deja făcut de Bulgaria, Polonia, Austria.
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va consulta Curtea Europeană de Justiţie pentru a stabili dacă ACTA încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
"Intenţionăm să cerem opinia celei mai mari instanţe europene pentru a vedea dacă ACTA este sau nu compatibilă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale UE, precum libertatea de exprimare, informare, protecţia datelor şi dreptul la proprietate intelectuală", a declarat miercuri Karel De Gucht, comisarul european pentru comerţ.
Karel de Gucht a mai precizat că la nivelul instituţiilor europene nu există dubii în acest sens, dar este nevoie ca o instanţă independentă să se propunţe asupra legalităţii acestui acord.
Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizează lupta împotriva contrafacerii în sens foarte larg, de la medicamente şi alte mărfuri până la desărcări ilegale de pe internet. Potrivit criticilor, textul este prea vag, dând posibilitatea unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor şi poate constitui o încălcare a libertăţilor fundamentale.
22 de ţări europene au semnat la 26 ianuarie, la Tokyo, acordul ACTA. Cele cinci ţări europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda.
Mii de oameni au luat parte la proteste coordonate în toată Europa, inclusiv în România, pentru a-şi exprima împotrivirea faţă de acordul antipiraterie şi anticontrafacere ACTA.