Guvernarea care ucide. Maria M. moare din lipsa imunoglobulinei. Vlad Voiculescu ridică întrebări dureroase
alte articole
În România, ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, o femeie a murit în spital din cauza lipsei de imunoglobuline, atrage atenţia fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, trăgând un nou semnal de alarmă asupra dispariţiei unor medicamente de pe piaţă. Cum s-a ajuns la lipsa imunoglobulinei care ar fi putut salva viaţa Mariei M.? La fel cum s-a ajuns şi la dispariţia altor tratamente ce pot salva vieţi, prin eliminarea listei de medicamente esenţiale, susţine Voiculescu.
"Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia, din cauza lipsei de imunoglobuline. Astăzi, în România, ţara cu a 3-a cea mai mare creştere economică de pe glob şi cea mai mare din Europa.
Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul ştia atât despre problemă în general cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific.
Femeia suferea de imunodeficienţă primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia se pare că a căutat soluţii în Germania, să le cumpere. Costau însă 1.200 de euro 5 flacoane (tratament lunar)...", scrie, pe Facebook, Vlad Voiculescu.
Fostul ministru al Sănătăţii mai reaminteşte că "anul trecut, guvernul Dacian Cioloş a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine printre care Vinblastin, Bleomycin, pe lista medicamentelor esenţiale a Ministerului Sănătăţii (prin HG 800/2016 - la ART. 6, paragraful(5)). Ulterior, mai exact la începutul acestui an, lista medicamentelor esenţiale a fost eliminată (odată cu întreaga HG 800/2016).
"Toate medicamentele de mai sus au dispărut de pe piaţă ca o consecinţă directă a acestei măsuri!", precizează Voiculescu, reamintind că din ianuarie şi până acum a tras zeci de semnale de alarmă cu privire la eliminarea listei de medicamente esenţiale!
"Presa a relatat în repetate rânduri ce se întâmplă şi a cerut explicaţii! Pacienţii şi părinţii copiilor cu imunodeficienţe primare au scris peste tot... au făcut chiar o petiţie internaţională strigând după ajutor! Medicii au venit alături de pacienţi în faţa ministerului şi au semnalat în presă!
În timp ce pacienţii strigă oriunde pot că viaţa le este pusă în pericol şi medicii încearcă să apeleze la soluţii de ultimă instanţă, transferând pacienţi de la un spital la altul în încercarea de a le oferi tratament... Coaliţia, Guvernul şi Ministerul nu par să aibă absolut nicio problemă! Niciuna!
Nu, asta nu mai este doar PROSTIE CRASĂ. Este cu mult mai mult decât atât!", adaugă fostul ministru.
Într-o postarea ulterioară, Vlad Voiculescu se întreabă dacă moartea Mariei M., 69 de ani, într-un spital din Alba Iulia, nu a fost totuşi în zadar, având în vedere modul în care Ministerul Sănătăţii, condus acum de Florian Bodog, se raportează la lipsa medicamentelor. Însă, dacă mai mulţi dintre români - medici, pacienţi, politicieni, cetăţeni - şi-ar găsi curajul să spună adevărul... chiar dacă doare, chiar dacă nu ne face să fim "mândri că suntem români"... poate că am mai avea o şansă, opinează Vlad Voiculescu.
"Acum ceva mai bine de o săptămână, am fost invitat la un eveniment organizat de European Public Health Alliance sub auspiciile Ministerului Sănătăţii din Bulgaria, ţara care se pregăteşte să preia Preşedinţia Consiliului UE.
Bineînţeles că am vorbit despre lista medicamentelor esenţiale, despre măsurile luate anul trecut şi desfiinţate anul acesta;
Bineînţeles că nicio ţară europeană nu se mai confruntă cu dispariţii ale medicamentelor esenţiale şi lucruri de o asemenea gravitate;
Bineînţeles că toate statele membre şi toate instituţiile europene aveau reprezentanţi acolo;
Bineînţeles că din partea Ministerului Sănătăţii nu era nimeni, deşi România va prelua Preşedinţia în ceva mai mult de 1 an;
Ne confruntăm în România, din nou, cu lipsuri acute în spitale şi retragerea de pe piaţă a mii de molecule, unele dintre ele clasificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca medicamente esenţiale. Avem de-a face cu o criză umanitară.
Săptămâna viitoare voi vorbi din nou, în Parlamentul European, exact despre asta.
Este bine ca lucrurile să fie cunoscute şi înţelese, de la oamenii din satele României până la cel mai înalt nivel.
Nimeni nu va veni însă să ne rezolve problemele: nici sărmanii oameni din cine ştie ce cătun care vor continua să voteze cum le spune primarul, nici mai marii Europei, care au problemele lor şi care şi dacă ar vrea, nu ar putea interveni peste politicile naţionale de sănătate.
Dacă mai mulţi dintre noi însă - medici, pacienţi, politicieni, cetăţeni - ne-am găsi curajul să spunem adevărul... chiar dacă doare, chiar dacă nu ne face să fim "mândri că suntem români"... poate că am mai avea o şansă.
Poate că moartea Mariei M., 69 de ani, într-un spital din Alba Iulia, nu ar fi atunci în zadar! Pentru că Maria M. era sora cuiva, mama cuiva, mătuşa cuiva...", adaugă fostul ministru.