Vlad Voiculescu: "Despre Adevăr şi deţinătorii lui şi despre o mică Victorie"
alte articole
Fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu, a vorbit pe pagina sa de socializare despre "Adevăr şi deţinătorii lui", precum şi despre "o mică Victorie" pe care a înregistrat-o de curând.
"Au existat şi probabil vor exista mereu unii care se consideră deţinătorii adevărului absolut. Mai mereu, cei care deţin puterea - de orice fel ar fi ea - consideră că deţin şi adevărul. O măsură de minimă igienă pentru orice sistem este un mecanism de feedback pus la dispoziţia beneficiarilor finali ai acelui sistem. În cazul sistemului medical: pacienţii!", a declarat Vlad Voiculescu.
Tehnocratul aminteşte că, pe vremea când era ministru, a dat undă verde ordinului privind aprobarea implementării mecanismului de feedback al pacientului prin sms şi online în toate spitalele publice.
"Pacienţii pot răspunde de atunci, prin sms sau online, mai multor întrebări cu privire la calitatea serviciilor, respectarea drepturilor pacienţilor şi conduita morală a cadrelor medico-sanitare. Mecanismul include, de asemenea, o componentă de gestionare a sesizărilor ce privesc incidente de etică şi integritate ce au avut loc în spitalul public. În cazul în care un pacient reclamă un caz de corupţie (luare sau dare de mită, ori condiţionare a actului medical în funcţie de primirea de bani sau alte bunuri), sunt sesizate imediat organele de anchetă", a precizat Vlad Voiculescu.
Potrivit fostului ministru, această ultimă prevedere, sau poate o credinţă mai adâncă a unei părţi a conducerii Colegiului Medicilor din România în legătură cu cine este deţinătorul adevărului absolut... l-a făcut pe distinsul domn preşedinte Gheorghe Borcean să dea în judecată Ministerul Sănătăţii şi să ceară anularea Ordinului.
"Ei bine, a pierdut în instanţă. Ordinul rămâne aşa cum e. Şi adevărul la fel", a subliniat Vlad Voiculescu.
În încheiere, fostul ministru a dat "o mică mostră" a modului de gândire a preşedintelui Colegiului Medicilor:
"Pacientul nu mai vine azi la medic senin, cu încrederea de odinioară, nu mai crede fără să cerceteze şi se întreabă dacă medicul îi vrea binele. Peste toate scandalurile din ultima perioadă a apărut ordinul privind < (n.r. părerea pacientului privind serviciul medical primit). Cui serveşte ca pacientul să privească medicul ca pe un posibil infractor, iar medicul să privească pacientul ca pe un posibil delator? Crede cineva că medicul român este avar, hoţ, infractor, doar pentru că primeşte recunoştinţa adevăratei valori a muncii sale direct de la pacient, atâta timp cât statul nu este în stare să recunoască, s-o asume şi s-o plătească?"