"Feudali" vs reformă. "S-au dat sute de telefoane! Nicio altă măsură n-a avut parte de opoziţie mai agresivă"

Reforma managementului de spital iniţiată de Guvernul Cioloş a stârnit mare indignare în rândul "feudalilor" din sănătate, a rememorat fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu, care constată că pentru astfel de oameni totul este despre putere, nicidecum despre pacienţi sau studenţi.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a amintit de scrisoarea primită de la rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România, care erau nemulţumiţi profund de reforma managementului de spital pe care o anunţase.

"În toate oraşele universitare ale României, cele mai mari spitale sunt spitale universitare, spitale în care pacienţii sunt trataţi, iar studenţii Universităţilor de Medicină şi Farmacie îşi primesc educaţia. Anul trecut, România a marcat o premieră (naţională, nu mondială): rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România se întâlneau şi semnau o scrisoare către Preşedinte, Premier, Vicepremier şi către mine. De ce credeţi că s-au întâlnit aceşti rectori? Ce credeţi că au scris în acea scrisoare? Credeţi că era despre pacienţi? Sau despre studenţi? Sau măcar despre condiţiile din spitale, despre protocoale medicale sau despre vreo strategie la care ar fi vrut să contribuie? Ei bine, NU", a declarat Vlad Voiculescu, pe pagina sa de socializare.

Potrivit fostului ministru, în acea scrisoare, domniile lor "înfierau" reforma managementului de spital pe care o anunţase, "era despre putere, despre asta era vorba atunci".

"Despre asta a fost şi este vorba mereu. Mai precis, ce îi deranja îngrozitor pe dumnealor era faptul că, prin ceea ce avea să devină OUG79/2016 în ciuda opoziţiei dânşilor şi a altora, Senatul universităţilor nu mai putea numi direct şefii de secţie din spitalele universitare. Se instituia un concurs pentru aceste posturi, concurs deschis de altfel... tot cadrelor universitare. Tuturor cadrelor universitare însă, nu doar celor care erau în graţiile mai-marilor universităţilor. Nicio altă măsură de politică publică din mandatul meu nu a avut parte de o opoziţie mai agresivă. Opoziţie tipică pentru sistemul nostru public: fără argumente, cu telefoane! Şi s-au dat telefoane. Sute de telefoane!", a precizat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a remarcat că joi era programat concursul pentru postul de manager al Institutului Clinic Fundeni, locul în care personalităţi de marcă din două Universităţi de Medicină (Carol Davila şi Titu Maiorescu) îşi dispută puterea, întâietatea, monopolul.

"Cu o zi înaintea concursului de management, cea mai mare Universitate de Medicină şi Farmacie din România trimite o scrisoare deschisă de o duritate fără precedent. Acuză ilegalităţi şi foloseşte verbe dure, demne de un rechizitoriu, sau măcar de o cafteală într-un studio de televiziune. Tabăra acuzată răspunde. Nicăieri nu este pomenit cuvântul pacient. Nici cuvântul student. Bătălia acestor domni nu este despre ei - pacienţi sau studenţi - şi despre ce le trebuie lor. Nu a fost, nu este şi nu va fi. Bătălia este pentru PUTERE", a subliniat Vlad Voiculescu.