Gustav Klimt, la castelul Peleş

150 de ani de la naşterea celebrului pictor

În documentarul „Secretele Peleşului”, apărut în „The Epoch Times” la 13 iulie a.c., mai poate fi înscrisă o dezvăluire de o deosebită importanţă pentru istoria artei din România: marele pictor Gustav Klimt a venit în ţara noastră, prin anii 1884-1885, împreună cu fratele său Ernst şi cu colegul lor Franz Matsch, ca să execute lucrări pentru decorarea castelului de la Sinaia.

Sâmbătă, 14 iulie, se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Gustav Klimt, la Baumgarten, o suburbie a Vienei. Tatăl său, meşter de giuvaiere, era originar din Cehia. După frecventarea Şcolii de Arte Aplicate, din Viena, Gustav, fratele său şi colegul lor, Franz Matsch, hotărăsc să lucreze în comun, şi tinerii artişti primesc comenzi mici, între care decorări ale unor porţelanuri, proiecte pentru ilustraţii etc. Apoi încep să onoreze comenzi mai mari, ca decorarea unor palate, pictarea unor tablouri ş.a. Urmează succes după succes.

La nici 30 de ani, Gustav Klimt este socotit unul dintre cei mai mari pictori austrieci. În anul 1897, Klimt şi alţi pictori înfiinţează gruparea artistică „Secesiunea”, eliberată de prejudecăţi, radicaliziându-se într-o grupare ulterioară, „Kunstschau”.

Din anul 1900, artistul pictează îndeosebi peisaje, pâlcuri de copaci, boschete de flori, dar şi compoziţii în care predomină teme antice cu personaje feminine, reinterpretând miturile şi simbolurile. În operele sale strălucesc culori deschise şi pure, autorul renunţând definitiv la perspectivă, punând formele decorative în acelaşi plan cu siluetele personajelor.

La 6 februarie 1918, pictorul încetează din viaţă, în plină glorie mondială. La 19 iunie 2006, tabloul lui Gustav Klimt, „Portretul Adelei Bloch-Bauer”, a fost vândut pentru suma record de 135 de milioane de dolari US.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură