Groapa pe drumul dintre Europa şi Asia (presa bulgară)

O groapă a fost cauza blocării drumului dintre Europa şi Asia, a declarat miercuri preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, care a venit la Ruse ''să inspecteze podul peste Dunăre deteriorat şi să traseze perspective pentru un viitor luminos, cu noi poduri şi drumuri'', scrie vineri cotidianul Sega de la Sofia.
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2013

O groapă a fost cauza blocării drumului dintre Europa şi Asia, a declarat miercuri preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, care a venit la Ruse ''să inspecteze podul peste Dunăre deteriorat şi să traseze perspective pentru un viitor luminos, cu noi poduri şi drumuri'', scrie vineri cotidianul Sega de la Sofia.

''Am văzut reportaje la televizor şi fotografii în presă. Îmi lipseşte însă altă imagine, cea din 3 septembrie 2011. Pe această imagine apar fostul premier Boiko Borisov şi Rosen Plevneliev, pe atunci ministru al dezvoltării regionale, care inaugurează carosabilul renovat al podului Ruse-Giurgiu. În reportajele solemne de atunci scrie că aceasta este prima renovare a podului după construirea sa în anul 1954, că a fost schimbat covorul de asfalt, a fost reparată hidroizolarea, utilajul a fost iluminat şi că nu mai vor fi cozi la vamă. După un an şi jumătate, pe pod a apărut o groapă, traficul greu a fost blocat, iar la toate punctele de frontieră bulgaro-române s-au format cozi lungi de camioane. În acest moment a ieşit la iveală un lucru pe care evităm să-l recunoaştem: acela că întreaga noastră ţară este o mare groapă care separă Europa de Asia'', comentează ziaristul Krasimir Ţigularov.

O groapă a apărut şi în memoria preşedintelui. Într-o amnezie, el a uitat de activitatea sa de ministru responsabil pentru infrastructura rutieră. El nu a uitat totuşi să promită un nou pod pe Dunăre între Ruse şi Giurgiu şi să anunţe că autostrada dintre Ruse şi frontiera cu Turcia poate fi construită în cinci ani. Cu toate că Turcia şi Qatar au renunţat deja la acest proiect în care se gândiseră să investească, statul bulgar va aloca bani pentru analizarea traficului, iar Plevneliev a anunţat că este posibil să fie găsiţi investitori din China şi că el personal se va duce în China pentru a-i căuta, la sfârşitul anului.

Podul construit cândva ca simbol al Prieteniei eterne a devenit cu timpul un simbol al mizeriei şi trecerea pe el provoacă scârbă din cauza mizeriei dimprejur. Preşedintele a anunţat că, odată cu inaugurarea podului Vidin-Calafat în luna mai, va începe şi renovarea celui de la Ruse - Giurgiu. Şeful statului bulgar ar fi bine să se uite pe o hartă geografică şi să vadă că cel de-al doilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria duce într-o direcţie cu totul diferită şi că, dacă 'Podul Prieteniei' ar fi închis pentru şase luni pentru a fi renovat, acesta nu va avea alternativă, comentează ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor