Criza politică, economică şi socială din Italia are nevoie de soluţii concrete şi imediate (presa italiană)

Criza politică, instituţională, economică şi socială prin care trece Italia în această perioadă, în care formarea unui nou guvern a devenit 'o misiune imposibilă', în timp ce continuă să crească numărul şomerilor, se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Vedere generală a Parlamentului italian. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2013

Criza politică, instituţională, economică şi socială prin care trece Italia în această perioadă, în care formarea unui nou guvern a devenit 'o misiune imposibilă', în timp ce continuă să crească numărul şomerilor, se află vineri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Este nevoie de un pact pentru a salva ţara', scrie publicaţia Huffington Post Italia, care precizează că, în această perioadă de impas politic, în care toate partidele sunt în căutarea 'unui guvern imposibil', sunt în curs de desfăşurare tratative între toate sindicatele şi Asociaţia antreprenorilor italieni (Confindustria), în vederea găsirii unei soluţii pentru a salva locurile de muncă ale lucrătorilor italieni şi pentru a sprijini prin măsuri concrete întreprinderile, mai ales cele mici şi mijlocii, în contextul în care, de la începutul anului 2013, peste 4.000 de societăţi au declarat faliment din cauza crizei.

'Cred că trebuie să se termine imediat dialogul dintre partide, care nu a dat niciun rezultat în ultima lună şi jumătate, în vederea formării unui nou guvern. Dacă nu există o altă soluţie, trebuie să fie organizate noi alegeri generale. Nu mai este timp şi toţi avem o responsabilitate istorică', a declarat joi preşedintele Asociaţiei antreprenorilor italieni (Confindustria), Giorgio Squinzi, în cursul unei conferinţe ţinute la Milano. Antreprenorii italieni şi sindicatele depun toate eforturile pentru a lua o iniţiativă comună, care să unească întreaga lume a muncii, 'o iniţiativă istorică, pentru a convinge lumea politică din Italia că un guvern este necesar imediat, fără a mai pierde timp preţios', comentează publicaţia amintită.

La apelul liderului antreprenorilor italieni a răspuns secretarul general al sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, care a declarat: 'Am deschis tratative cu antreprenorii, pentru a lua o iniţiativă puternică, chiar şi simbolică, în vederea deblocării situaţiei de impas în care se află ţara'. Pentru a lansa soluţii împărtăşite, liderii principalelor trei organizaţii sindicale din Italia (Cgil, Cisl şi Uil) au declarat că se vor întâlni vineri şi sâmbătă pentru a găsi un acord asupra unor teme urgente şi pentru a prezenta propuneri în vederea reducerii presiunii fiscale (care a ajuns la începutul anului în curs la peste 50%), a reducerii costului muncii şi în vederea creării de noi posturi de muncă, anunţă ediţia italiană a Huffington Post.

'Criza economică devine dramatică', scrie La Repubblica de la Roma, care relevă că semnalele de alarmă sunt numeroase, într-o ţară în care există aproape şase milioane de şomeri şi persoane 'inactive', care au renunţat să mai caute un loc de muncă, din cauza crizei economice. Secretarul general al sindicatului Uil, Luigi Angeletti, a declarat şi el că 'Este nevoie de o iniţiativă simbolică puternică, ne gândim să oprim ţara, să blocăm totul, nu excludem o grevă generală, pentru a atrage atenţia clasei politice că nu mai este timp şi Italia are nevoie de un guvern'.

Este de acord cu această strategie şi secretarul general al principalului sindicat italian de stânga, Cgil, doamna Susanna Camusso, care joi a afirmat că impasul prin care trece Italia este 'fără precedent în istoria ţării, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial'. Italia este o ţară 'blocată din punct de vedere politic, instituţional, economic, financiar şi social, iar criza este deosebit de gravă', a declarat Camusso, care a subliniat faptul că circa un milion de italieni şi-au pierdut locurile de muncă în 2012, cu o creştere de 14% într-un an, rata şomajului ajungând la 11,6%. Tinerii sunt cei mai afectaţi, rata şomajului fiind la ora actuală de 37,8% în rândul italienilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, indică principalul cotidian roman.

'Rata şomajului în Italia a ajuns la un nivel record', scrie La Stampa din Torino, care subliniază că 'a găsi un loc de muncă a devenit lucrul cel mai dificil pentru italieni', numărul şomerilor crescând în mod semnificativ în ultimii cinci ani. La ora actuală, peste 5,7 milioane de italieni sunt şomeri, sau au renunţat să mai caute un loc de muncă, o cifră record, cauzată de criza economică. În perioada 2007-2012 Italia a fost în recesiune, iar situaţia apare şi mai gravă la începutul anului 2013, din cauza impasului politic provocat de rezultatul incert al alegerilor generale din 24-25 februarie, care nu permite formarea unui guvern.

'Şomaj fără precedent, în Italia 5,7 milioane de persoane caută un loc de muncă', scrie Il Messaggero de la Roma, care relevă gravitatea crizei economice şi subliniază necesitatea formării imediate a unui nou guvern italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor