Grecia, ţara extremelor

Doi ani de criză şi programul de austeritate cel mai dur din întreaga Europă au pulverizat peisajul politic grec şi au împins ţara spre extreme.
(photos.com)
Epoch Times România
14.05.2012

Doi ani de criză şi programul de austeritate cel mai dur din întreaga Europă au pulverizat peisajul politic grec şi au împins ţara spre extreme. Grecii au sancţionat la urne cele două partide care s-au alternat la putere în ultimii 37 de ani, acuzându-le de criză, dar au lăsat centrul pustiu şi s-au aruncat în braţele unor formaţiuni aflate la extremele spectrului politic. La stânga se află partidul comunist KKE, o relicvă a formaţiunilor staliniste care consideră UE 'un club imperialist'; sau stânga radicală Syriza, care ameninţă să pună în şah euro, după ce a devenit a doua forţă politică cea mai mai votată. Iar la extrema dreaptă, se află partidul neonazist Chrysi Avgi (Zori de aur), considerat o sfidare la adresa democraţiei, notează luni ziarul El Pais.

Neagă că ar fi neonazişti, deşi emblema partidului aduce cu zvastica, iar susţinătorii au capetele rase şi promovează violenţa, în timp ce liderul lor, Nikolaos Michaloliakos, care şi-a exprimat în scris admiraţia faţă de Hitler, asigură că eroul său este Metaxas, dictatorul care a înfruntat Germania nazistă şi pe Mussolini. 'Nu suntem nazişti, nu sumtem fascişti, nu suntem de extrema dreaptă. Suntem naţionalişti greci', a spus purtătorul de cuvânt al partidului. 'Ne iubim ţara şi vom lupta până la capăt pentru această dragoste', a precizat el. O dragoste de ţară care pentru ei înseamnă să o cureţe de imigranţi... cu sau fără acte. Discursul partidului a prins bine într-o ţară, a cărei frontieră a devenit punct de intrare a imigranţilor ilegali care visează să ajungă în nordul Europei. Nouă din zece imigranţi ajunşi în UE au intrat, în 2010, prin Grecia care are deja un milion de imigranţi, la 11 milioane de locuitori.

Imigranţii sunt responsabili de criminalitatea care a atins limite insuportabile. În centrul Atenei există zone pline de racheţi şi prostituate care au dus la închiderea unor hoteluri şi centre comerciale. În aceste locuri abandonate de stat, îşi fac sălaşul băieţii de la Chrysi Avgi. În tricouri cu emblema partidului pe piept ei fac de pază în faţa magazinelor şi împart mâncare şi haine nevoiaşilor. Nu cer bani în schimb, doar dragoste pentru Grecia. 'Sun văzuţi ca nişte supereroi şi îi atrag pe tineri', spune Stelios Vradelios, ziarist al ziarului Ta Nea, specializat în extrema dreaptă.

Aceasta este faţa amabilă a Zorilor pe care partidul o promovează pe site-ul său plin de poze cu pensionari. Dar există şi alta sinistră: cea a vânătorilor de imigranţi. 'Vin pe motociclete, eu am putut să scap, dar pe prietenul meu l-au înjunghiat în stomac', spune un nigerian, în vârstă de 21 de ani. Zori de aur neagă, desigur, că s-ar afla în spatele agresiunilor. Iar poliţia rareori găseşte dovezi. Armonia între cele două colective nu este pentru nimeni un secret. Potrivit ziarului To Vima, unul din doi poliţişti a votat cu Chrysi Avgi. 'Împărtăşesc aceeaşi ură profundă împotriva extremei stângi', asigură Vradelios.

Xenofobia s-a întins ca o plagă în Grecia aflată în criză. Grecii Independenţi, o sciziune a Noii Democraţii a obţinut 10% din voturi cu un discurs ultranaţionalist. În faţa fugii alegătorilor nici partidele tradiţionale, Pasok şi Noua Democraţie, nu se dau în lături de la discursul naţionalist, considerând că imigranţii ilegali şi bolile infecţioase aduse de ei, 'sunt cel mai mare rău al ţării'. Una din ultimele decizii luate de fostul guvern a fost deschiderea unui centru de detenţie a imigranţilor ilegali... lucru pe care Zorii de Aur îl reclamau de mulţi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor