Prima rundă de discuţii convocate de preşedintele grec pentru formarea unui guvern a eşuat
alte articole
Prima rundă de discuţii convocate de preşedintele grec Carolos Papoulias cu liderii partidelor politice, pentru formarea unei coaliţii de guvernare, s-a încheiat duminică fără a duce la niciun rezultat.
Papoulias i-a convocat pe liderii primelor trei partide clasate după alegerile din 6 mai, după ce fiecare dintre ele a eşuat săptămâna trecută să formeze un guvern. Discuţiile sunt considerate un ultim efort pentru a forma cabinetul şi a evita o a doua rundă de alegeri, ce, potrivit analiştilor, ar putea pune în pericol statutul Greciei de ţară membră a zonei euro.
Dezacordurile privind pachetele internaţionale de salvare pentru Grecia au fost principalul obstacol în calea ajungerii la un acord.
Şeful formaţiunii conservatoare Noua Democraţie, Antonis Samaras, şi liderul Pasok, Evangelos Venizelos, susţin planul de salvare, în timp ce Alexis Tsiparas, care conduce coaliţia de extremă-stânga SYRIZA, a refuzat să se alăture unui guvern care nu respinge măsurile dure de austeritate impuse în schimbul miliardelor de euro oferite de UE şi FMI.
Samaras a precizat după discuţii că "deliberările vor continua".
Însă Tsiparas, a cărui formaţiune s-a clasat pe locul doi în alegeri, a părut ferm pe poziţii. "Pentru responsabilitatea noastră în faţa patriei, nu vom deveni complici la o crimă comisă împotriva societăţii elene", a spus el.
Papoulias i-a primit şi pe liderii celorlalte patru partide care au obţinut locuri în legislativ.
Panos Kammenos, liderul partidului naţionalist Grecii Independenţi, a fost primul care s-a întâlnit cu şeful statului. El a fost urmat de Aleka Papariga de la KKE (comunişti), şi de Nikolaos Michaloliakos, şeful partidului de extremă-dreapta Răsăritul Auriu.
Ultimul lider de partid care s-a întâlnit cu Papoulias a fost cel al Frontului de Stânga, Fotis Kouvelis. Potrivit lui, preşedintele a spus în cursul reuniunii că "nu există încă nicio oportunitate pentru a forma un guvern".
Kouvelis a propus formarea unui guvern de uniune naţională pentru doi ani, care să permită Atenei să renegocieze o parte dintre măsurile de austeritate cerute de UE şi FMI.
Dacă liderii eleni nu ajung la un acord, noul Parlament va fi dizolvat şi vor fi convocate noi alegeri la mijlocul lunii iunie. Analiştii avertizează că aceasta ar putea consolida poziţia partidelor care se opun măsurilor de austeritate şi ar putea pune în pericol statutul Greciei în zona euro.
Joi, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat că Grecia ar putea fi obligată să părăsească zona euro, dacă nu îşi respectă obligaţiile financiare.