Grecia ratează prima plată din iunie către FMI şi obţine un nou termen limită

Neavând pe moment suficienţi bani, Grecia a cerut să i se permită să comaseze cele patru tranşe din datoria sa externă pe care ar trebui să le efectueze în luna iunie către Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să le plătească deodată la sfârşitul lunii, a raportat joi ziarul elen Kathimerini.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.06.2015

Neavând pe moment suficienţi bani, Grecia a cerut să i se permită să comaseze cele patru tranşe din datoria sa externă pe care ar trebui să le efectueze în luna iunie către Fondul Monetar Internaţional, astfel încât să le plătească pe toate la sfârşitul lunii, a raportat joi ziarul elen Kathimerini.

Cererea a fost aprobată de FMI şi, în consecinţă, Atena nu va trebui să plătească vineri prima tranşă din luna iunie în valoare de 300 milioane de euro.

Ziarul The Guardian a susţinut că eşecul Greciei de a respecta programul de plăţi către FMI reprezintă o fază nouă şi periculoasă.

Ministrul elen al Finanţelor Yanis Varoufakis a declarat pentru Sky News: “Vorbind obiectiv, avem un răgaz până în 30 iunie deoarece atunci expiră prelungirea acordului cu creditorii noştri.”, adăugând că totuşi “la un moment dat” Grecia nu va mai fi capabilă să efectueze plăţile.

Barclays Bank a publicat joi o notă în care a susţinut că se aşteaptă ca în orice moment clienţii obişnuiţi să se " îmbulzească" la băncile elene, deoarece se tem că îşi vor pierde depunerile din conturile proprii, arată Business Insider.

Noua situaţie a surprins-o pe şefa FMI Christine Lagarde, care a declarat anterior că se aşteaptă ca Atena să respecte programul iniţial de plăţi, a susţinut publicaţia The Telegraph.

Grecia are de plătit o factură totală de 1,5 miliarde de euro către FMI până la sfârşitul acestei luni, dar rămâne rapid fără bani şi negocierile cu creditorii din zona euro încă nu au dus la semnarea unui acord de tipul “bani-pentru-reforme”.

Ministerul grec al Finanţelor a susţinut joi într-o declaraţie că a cerut creditorilor internaţionali să ofere într-un timp cât mai scurt nişte propuneri mai “realiste” decât cele oferite miercuri premierului grec Alexis Tsipras.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor