FMI: Ieşirea Greciei din zona euro este posibilă


Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. (Captură Foto)

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, susţine că Grecia ar putea ieşi din zona euro, adăugând că această posibilă mişcare nu va influenţa negativ moneda euro.

Lagarde a făcut aceste remarci joi într-un interviu cu ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un moment în care Atena şi creditorii săi internaţionali sunt prinşi într-o serie de negocieri pentru a ajunge la un acord care va duce la deblocarea fondurilor de salvare financiară a Greciei în schimbul unor reforme dure.

“O ieşire a Greciei [din zona euro] este posibilă”, a declarat Lagarde ziarului, adăugând că mişcarea nu va fi uşoară pentru această zonă dar că “probabil nu va însemna sfârşitul monedei euro.”

Mai mult, Lagarde a respins comentariile făcute de autorităţile elene că un acord între Atena şi creditorii săi internaţionali este aproape finalizat.

“Este foarte improbabil să ajungem la o soluţie cuprinzătoare în următoarele zile”, a declarat ea.

Ministrul grec al economiei Giorgos Stathakis a declarat miercuri că un acord între Atena şi creditorii săi este “foarte aproape”.

Şefa FMI a mai susţinut că mai este o cale lungă de străbătut pentru ca Atena să îşi asigure o înţelegere, adăugând că fără reforme clare în economia ţării nu vor mai exista fonduri pentru eleni.

Dacă Grecia îşi asigură un acord atunci va primi 7,2 miliarde de euro, ultima tranşă dintr-un program de salvare financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, care vor ajuta Atena să evite neachitarea datoriilor sau falimentul.

Luptându-se cu banii tot mai puţini de care dispune, Grecia şi-a plătit până acum tranşele din datoria sa către FMI prin accesarea unui fond de urgenţă deschis la FMI sau prin confiscarea fondurilor de rezervă ale unor companii de stat. Creditorii, totuşi, insistă ca Atena să aplice mai multe reforme asupra economiei ţării.

Premierul grec Alexis Tsipras este presat tot mai mult să încheie un acord cu creditorii înainte ca ţara sa să fie nevoită să ramburseze 300 de milioane de euro către FMI în 5 iunie. Mai mulţi oficiali ai guvernului elen au susţinut că Atena nu are banii pentru această plată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.