Grecia ar putea deveni cel mai mare producător de aur din Europa

. (Daniel Roxin)
Ioana Statescu
12.10.2012

Criza financiară cu care se confruntă Grecia ar putea transforma ţara în cel mai mare producător din Europa. Cotidianul francez La Tribune, citat de publicaţia Ziarul Financiar, explică paradoxul.

Astfel, forţată de criză să găsească noi surse de venituri, Atena accelerează ritmul de eliberare a licenţelor de exploatare a resurselor minerale, ceea ce ar putea face ca Grecia să devină până în 2016 cel mai mare producător de aur al Europei.

Finlanda este, în momentul de faţă, primul producător european de aur, situându-se pe locul 40, la nivel mondial. Grecia este deja cel mai mare producător de bauxită, care se foloseşte la fabricarea aluminiului, şi de perlit, un minereu folosit în horticultură.

Resursele aurifere ale Greciei vor fi exploatate în primul rând de compania canadiană Eldorado Gold, prezentă şi în România, Turcia, China şi Brazilia, şi de cea australiană Glory Resources, ale căror proiecte vor determina creşterea producţiei anuale de aur de la 16.000 de uncii (1 uncie - 31,1 grame) în 2011 la 425.000 de uncii în 2016. La cotaţia actuală a aurului, producţia ar valora 582 milioane euro.

În plus, proiectele celor două companii ar crea direct şi indirect în total 1.500 de locuri noi de muncă. Sectorul minier grec asigură în prezent 10.300 de locuri de muncă.

"Grecia are potenţialul minier pentru a deveni un producător major. Această ţară, în mod ciudat, a rămas neexplorată din cauza situaţiei politice care a prevalat până la începutul crizei. Astfel, nu s-au folosit niciodată tehnici moderne de prospecţiune în aceste locuri", a declarat Jeremy Wrathall, şeful Glory Resources, pentru Bloomberg.

Grecia este ţara în care şomajul s-a dublat la 25% de la începutul crizei, astfel că revenirea rapidă a economiei ar fi un miracol, mai notează cotidianul francez La Tribune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor