Graniţa permeabilă dintre Grecia şi Turcia, principalul subiect al discuţiilor privind noua guvernanţă Schengen

Creşterea numărului de migranţi ilegali la graniţa dintre Grecia şi Turcia ar putea fi principalul subiect al discuţiilor dintre miniştrii de interne din statele membre, reuniţi joi la Luxemburg, în încercarea de a ajunge la un acord asupra unei modalităţi mai eficiente de guvernare a spaţiului Schengen, notează EUBusiness.
(photos.com)
Epoch Times România
07.06.2012

Creşterea numărului de migranţi ilegali la graniţa dintre Grecia şi Turcia ar putea fi principalul subiect al discuţiilor dintre miniştrii de interne din statele membre, reuniţi joi la Luxemburg, în încercarea de a ajunge la un acord asupra unei modalităţi mai eficiente de guvernare a spaţiului Schengen, notează EUBusiness.

Potrivit propunerilor ce vor fi discutate în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ţările din spaţiul Schengen ar urma să poată reintroduce pentru cel mult un an controale la graniţe numai în ''circumstanţe excepţionale''. Printre aceste circumstanţe, potrivit cererilor prezentate de Franţa şi Germania în urmă cu câteva luni, se află probleme legate de imigraţia ilegală, care a devenit una din cele mai sensibile chestiuni politice pe fondul actualei crize economice.

Numărul persoanelor care au încercat să treacă ilegal graniţele externe ale spaţiului Schengen a sporit cu 35% în anul 2011, ajungând la 141.000, în special ca urmare a valului de imigranţi veniţi din nordul Africii pe fondul evenimentelor din 'Primăvara arabă'.

Al doilea mare punct de intrare ilegală în spaţiul Schengen este graniţa dintre Turcia şi Grecia, unde numai anul trecut s-au înregistrat 55.000 treceri ilegale a frontierei.

Un proiect de document, citat de France Presse, nu menţionează migraţia ilegală ca motiv al reintroducerii controalelor la graniţe. Mai mult, recent însuşi comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a afirmat că Schengen nu a avut niciodată ca scop să controleze migraţia.

Malmstrom a adăugat că, după ce în luna aprilie Franţa şi Germania au prezentat o scrisoare comună, noul guvern francez şi-a schimbat poziţia. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy ameninţase cu retragerea Franţei din Schengen dacă în interval de un an nu se iau măsuri eficiente la nivel european pentru stoparea imigraţiei ilegale.

'Am discutat cu noul guvern francez şi sunt sigură că Franţa va avea o abordare constructivă la reuniunea miniştrilor de interne'', a spus comisarul european pentru afaceri interne.

În prezent, Codul frontalier Schengen permite reluarea controalelor la graniţă în caz de ameninţare teroristă sau la adresa securităţii şi în cazul unor evenimente sportive sau de altă natură.

Acelaşi document menţionează că noile reguli ar permite unui stat din spaţiul Schengen să reintroducă controale la frontieră pentru 6 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru cel mult şase luni în 'circumstanţe excepţionale''.

Franţa a reintrodus deja temporar anul trecut, pentru o scurtă perioadă, controale la graniţa cu Italia, pentru a putea face faţă valului de imigranţi nord-africani ajunşi în Italia şi care doreau să ajungă în Franţa.

Comisia Europeană a propus ca statele să poată să îşi închidă graniţele pentru cel mult cinci zile, iar pentru o perioadă mai mare fiind nevoie de acceptul executivului UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor