Finlanda acordă un sprijin nemijlocit aderării României la Schengen în două etape

Finlanda acordă un sprijin nemijlocit aderării României la Schengen în două etape, a declarat miercuri secretarul de stat finlandez Pertti Torstila, în cadrul unor consultări cu omologul român Luminiţa Odobescu.
Epoch Times România
06.06.2012

Finlanda acordă un sprijin nemijlocit aderării României la Schengen în două etape, a declarat miercuri secretarul de stat finlandez Pertti Torstila, în cadrul unor consultări cu omologul român Luminiţa Odobescu.

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a exprimat încrederea părţii române pentru adoptarea unei decizii politice pozitive de aderare a României la spaţiul Schengen la reuniunea Consiliului JAI din septembrie 2012.

Oficialul român a arătat că România este pregătită să colaboreze strâns cu autorităţile de la Helsinki în operaţiuni vizând securizarea frontierelor, luând în considerare că România are a doua graniţă externă a UE, ca lungime, după cea ruso-finlandeză.

De asemenea, cei doi demnitari au abordat şi tema continuării cooperării privind implementarea cadrului european vizând incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii roma. Se are în vedere, în acest cadru, trimiterea, în perioada următoare, a unui expert român la Helsinki, pentru a conlucra cu autorităţile finlandeze în acest domeniu, potrivit unui comunicat al MAE.

În ultimii ani, oraşele finlandeze s-au confruntat cu un aflux de romi, în special din România şi Bulgaria, iar mulţi dintre ei cerşesc pe străzi.

Astfel că trei parlamentari naţionalişti finlandezi au propus un proiect de lege prin care să fie interzis cerşitul în locurile publice.

Cei trei parlamentari, Tom Packalén, Jussi Halla-aho şi Olli Immonen, au spus că vor să interzică cerşitul pentru că numărul romilor români şi bulgari care practică această activitate a crescut mult, iar fenomenul a devenit mai agresiv.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, cerşetorii vor fi amendaţi.

Potrivit textului, cerşetoria are un impact negativ asupra siguranţei publice, iar permiterea cerşetoriei nu reduce sărăcia sau discriminarea cu care se confruntă romii în ţările natale.

În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, cei doi secretari de stat au evidenţiat nivelul foarte bun al dialogului politic şi al cooperării într-o serie de domenii de interes comun, precum securizarea frontierei externe a UE, mediu, justiţie şi afaceri interne. A fost evidenţiat interesul ambelor părţi pentru consolidarea cooperării în plan economic, prin impulsionarea contactelor între mediile de afaceri din România şi Finlanda şi dinamizarea raporturilor investiţionale şi comerciale.

Cei doi demnitari au trecut în revistă o serie de teme de interes comun aflate pe agenda europeană, cum ar fi: consolidarea guvernanţei economice, negocierile noii perspective financiare a UE, cadrul european pentru strategiile naţionale pentru incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii roma, reprezentarea celor două state în Serviciul European de Acţiune Externă, dezvoltările din Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest.

Luminiţa Odobescu şi Pertti Torstila au subliniat faptul că România şi Finlanda sunt actori centrali ai unor iniţiative europene majore precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării şi Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice, subliniind necesitatea valorificării complementarităţii acestor iniţiative care au potenţialul de a aduce beneficii cetăţenilor din aceste regiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor