Grădinile zoologice din Europa 'ucid anual 5.000 de animale sănătoase'
Un număr de 5.000 de animale sănătoase - printre care sute de animale mai mari, cum ar fi girafe, lei şi urşi - sunt eutanasiate în fiecare an în grădinile zoologice din Europa, indică o estimare, preluată de The Independent.
Dezvăluirea survine după scandalul internaţional generat de uciderea lui 'Marius', un mascul de girafă sănătos în vârstă de 18 luni, la Grădina Zoologică din Copenhaga. Ulterior s-a stabilit că alte cinci girafe au fost ucise în grădinile zoologice din Danemarca în ultimii doi ani.
Pe teritoriul Europei, 22 de zebre sănătoase, patru hipopotami şi două exemplare dintr-o specie de antilopă (Oryx leucoryx) au fost, de asemenea, eutanasiate. Cele două antilope au fost sacrificate în grădinile zoologice din Edinburgh şi Londra, în 2000 şi 2001.
Pe de altă parte, mai mulţi îngrijitori de la o grădină zoologică din Germania au fost judecaţi în 2010 pentru uciderea a trei pui de tigru, la Magdeburg. Cu toate acestea, unele grădini zoologice, cum ar fi Twycross (comitatul Warwickshire), au politica de a nu ucide animale sănătoase.
Lesley Dickie, director executiv al Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA), a declarat pentru BBC Radio 4 că între 3.000 şi 5.000 de animale sănătoase sunt eutanasiate în fiecare an în Europa.
'Aceasta este estimarea noastră pentru toate animalele eutanasiate în grădinile zoologice, de la mormoloci la girafe', a declarat ea.
Potrivit acesteia, 'mai puţin de câteva sute' de animale mai mari, cum ar fi girafe, zebre, lei şi urşi, au fost incluse în acest total. Cu toate acestea, Dickie a precizat numărul real nu este cunoscut, în condiţiile în care registrele genealogice nu înregistrează uneori de ce un animal este ucis. Aşa cum s-a întâmplat în cazul girafei 'Marius', unele animale sunt ucise în cadrul unui program de reproducere conceput pentru a încuraja diversitatea genetică în rândurile animalelor crescute în captivitate.
Lesley Dickie a explicat că, dacă animalele din grădinile zoologice sunt prea înrudite, ele 'nu vor fi de absolut niciun folos pentru vreun program de reintroducere pe viitor'. 'Există însă o mulţime de poveşti de succes. Populaţiile de tigri sunt în prezent mult mai stabile în grădinile zoologice decât în sălbăticie', a adăugat ea.
Cu toate acestea, Libby Anderson, de la organizaţia pentru protecţia animalelor OneKind, a declarat că ideea de a eutanasia animalele din grădinile zoologice în cadrul unui efort de conservare a speciilor este greşită. 'Aceste animale nu vor putea suplini niciodată populaţiile sălbatice. Dacă vrem să conservăm populaţiile sălbatice, trebuie să abordăm provocările cu care se confruntă acestea în mediul lor', a explicat ea.