Grădinile lui Aurel Stroe
alte articole
În cadrul celei de a IV-a ediţii ale Festivalului Internaţional Aurel Stroe au fost organizate, anul acesta, trei concerte în memoria compozitorului român. Concertul de duminică, 30 septembrie desfăşurat în cadrul Centrului Cultural Aurel Stroe din Buşteni a fost urmat de o vizionare a muzeului dedicat maestrului din cadrul aceleiaşi locaţii.
Compozitorul, profesorul şi muzicologul român Aurel Stroe, născut în 1932 la Bucureşti şi decedat în 2008 la Mannheim, şi-a dedicat viaţa muzicii culte contemporane şi, în special, oraşului Buşteni de care era îndrăgostit. Anual, în preajma datei în care a trecut în nefiinţă, au loc concerte dedicate marelui compozitor la care participă personalităţi ale muzicii româneşti, dar şi familia acestuia ce îşi dedică eforturile pentru a păstra vie amintirea celui ce a fost Aurel Stroe.
Anul acesta, la acest eveniment deosebit şi-au adus aportul Universitatea de Vest Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Filarmonica Banatul Timişoara, Centrul Cultural Aurel Stroe Buşteni, Primăria Buşteni şi Universitatea de Muzică Bucureşti, fiind aduşi pe scenă artiştii Andreea Dumitrescu-pian, Adriana Dogariu-pian, Ovidiu Cozma-tenor, Peter Daboczy-chitară, Ferencz Szekeres-percuţie şi Dorin Pop-percuţie care au interpretat atât opere consacrate ale compozitorului cât şi opere dedicate acestuia.
În ciuda dificultăţilor financiare, au fost organizate trei concerte în memoria compozitorului cu ajutorul instituţiilor amintite mai sus, a artiştilor menţionaţi, cât şi a prietenilor compozitorului, pe 26 septembrie la Timişoara, pe 30 septembrie în Buşteni şi pe 1 octombrie la Bucureşti.
Nepotul maestrului, Gabriel Brumariu, declara în ziua concertului organizat la Buşteni că este profund recunoscător persoanelor implicate în păstrarea vie a imaginii compozitorului român şi fericit să constate interesul perpetuu asupra operei acestuia. Victoria Stroe, soţia compozitorului, menţiona de asemenea, Sunt recunoscătoare celor ce se dedică operei născute din Aurel şi care îi fac cinste chiar şi după trecerea lui în nefiinţă. Trebuie să mulţumesc directorului Casei de Cultură din Buşteni, domnul Constantin Spurcaciu, pentru organizarea concertului memorial şi domnului Constantin Ionescu-Vovu, profesor de pian în cadrul Conservatorului şi cel care a interpretat primul concert de pian scris de Aurel, pentru devotamentul de peste ani . De asemenea, îi mulţumesc fiicei noastre, Raluca Stroe-Brumariu, pentru dedicaţia cu care promovează opera tatălui său.
Concertul de la Buşteni are o semnificaţie aparte datorată dragostei pe care compozitorul a avut-o pentru acest oraş şi pentru muntele românesc în general. Mare parte din opera sa este inspirată de peisajul montan din care amintesc opera Două piese pastorale interpretată în cadrul concertului de anul acesta.