Gordon: Sperăm ca România să iasă din criză cu angajamentul de a apăra independenţa instituţiilor

Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
24.09.2012

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, a declarat la un forum privind Europa Centrală, că Washingtonul speră ca România să iasă din criză cu angajamentul de a apăra puterea şi independenţa instituţiilor democratice.

În ceea ce priveşte România, ”ne-am exprimat îngrijorările privind ameninţările la adresa instituţiilor democratice şi la adresa independenţei justiţiei. Am fost îngrijoraţi în special de modul în care s-a derulat referendumul privind suspendarea preşedintelui, întrucât guvernul a părut a schimba regulile în timpul procesului şi au fost afirmaţii credibile privind frauda la vot şi âncercări de a impune restricţii Curţii Constituţionale. Suntem mulţumiţi să vedem că guvernul îşi respectă angajamentele de a respecta deziile Curţii. Sperăm ca România să iasă din această criză cu un angajament reînnoit de a apăra puterea şi independenţa instituţiilor democratice”, a declarat Philip Gordon.

Pe de altă parte, Gordon a reamintit contribuţia României şi a altor state din zonă la proiectul NATO ”Smart Defense”, precum şi ajutorul dat de Bucureşti pentru impunerea embargoului asupra armelor impus de Alianţă Libiei.

Philip Gordon a venit în România la 13 august şi s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali români, implicaţi în procesul de suspendare a şefului statului, şi cu Traian Băsescu, care era în ace perioadă preşedinte suspendat.

Adjunctul lui Hillary Clinton a declarat atunci că a venit la Bucureşti deoarece îngrijorările SUA faţă de situaţia din România au crescut, existând ”afirmaţii credibile” despre votarea ilegală la referendum şi despre încercări de la schimba listele electorale.

Philip Gordon a precizat că Administraţia SUA, în numele căreia vorbeşte ambasadorul Mark Gitenstein, atât în public, cât şi în privat, susţine ”pe deplin” cele 11 cereri ale UE transmise premierului Victor Ponta de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi incluse în raportul MCV din iulie.

”Nu este un lucru normal să revizuieşti listele electorale după aflarea rezultatului alegerilor (...) Schimbarea listelor iniţiale şi schimbarea rezultatului reprezintă întrebări serioase despre legitimitatea votului pentru un observator din afară. Nu e calea tipică pentru un referendum”, a subliniat Philip Gordon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor