Google şi-a făcut intrarea pe mult râvnita piaţă de streaming de muzică

Gigantul american Google şi-a făcut intrarea pe mult râvnita piaţă de streaming de muzică, valorificând succesul datorat sistemului său de operare Android pentru smartphone-uri şi tablete şi punând astfel presiune pe actorii deja prezenţi, precum Spotify,
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

Gigantul american Google şi-a făcut intrarea pe mult râvnita piaţă de streaming de muzică, valorificând succesul datorat sistemului său de operare Android pentru smartphone-uri şi tablete şi punând astfel presiune pe actorii deja prezenţi, precum Spotify, relatează AFP.

Google a anunţat lansarea unui nou serviciu de ascultat muzică online, cu abonament, 'Google Plays All Access', la conferinţa pe care a organizat-o miercuri la San Francisco pentru a le prezenta dezvoltatorilor îmbunătăţirile aduse mai multora dinte produsele sale. Evenimentul a fost marcat şi de apariţia surpriză a directorului general al Google, Larry Page, care afirmase în ajun că suferă de o paralizie parţială a corzilor vocale.

Destinat aparatelor care funcţionează cu sistem Android, noul serviciu va oferi acces pe baza de abonament la echivalentul unui post de radio muzical, combinând catalogul de muzică al Google cu colecţia personală a utilizatorului. Serviciul se vinde de miercuri în SUA, contra unui abonament de 10 dolari pe lună şi cu un discount promis primilor abonaţi. În curând, serviciul va fi pus în vânzare şi în alte ţări.

Google pătrunde pe o piaţă din ce în ce mai concurenţială, unde mai mulţi actori sunt pe cale să se lanseze, alături de site-urile deja consacrate de streaming, ca Spotify, numărul unu mondial, Pandora Media sau Deezer.

Reţeaua socială Twitter a anunţat acum câteva săptămâni un nou serviciu muzical, optând pentru o colaborare cu Spotify şi magazinul de muzică online itunes al lui Apple.

Presa de specialitate a vorbit şi despre o viitoare lansare de către Apple a unui serviciu propriu muzical, precum şi de proiecte în acest domeniu aparţinând unei alte divizii a Google, youtube.

În SUA peste 147 milioane de persoane, respectiv aproape jumătate din populaţie, ascultă muzică sau conţinut audio în streaming, cel puţin o dată pe lună, conform estimărilor eMarketer. Iar sumele vărsate anul trecut de site-urile de streaming au reprezentat circa 15% din veniturile industriei muzicale americane, potrivit asociaţiei din domeniu RIAA.

Noul serviciu al Google are avantajul că poate să capitalizeze, încă de la început, bază mare de aparate compatibile. Google permite mai multor fabricanţi, începând cu sud-coreenii de la Samsung, să folosească gratuit sistemul Android, care se bucură de un succes în creştere. Activările de smartphone-uri şi tablete care funcţionează cu acest sistem au fost mai mult decât duble anul trecut, respectiv 900 milioane, a precizat, miercuri, un responsabil al diviziei Android, vicepreşedintele Sundar Pichai. Indiferent de fabricant, Android activează trei din patru smartphone-uri vândute şi puţin peste jumătate din tablete, potrivit estimărilor mai multor companii de cercetare.

Spre exemplu, Apple şi softul său ios, instalat pe iphone şi ipad, reprezenta în aceeaşi perioadă 17% din piaţa de smartphone-uri şi 40% din cea a tabletelor, potrivit IDC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor