Google respinge cererea de înlăturare a unui videoclip youtube împotriva Islamului
alte articole
Google a afirmat că nu va şterge clipul video publicat pe Youtube care face un portret negativ profetului Mahomed şi Islamului. Google a respins cererea făcută de către Casa Albă de a analiza dacă acest videoclip violează termenii şi condiţiile Youtube.
Clipul video cu durata de 14 minute, filmat cu mijloace rudimentare şi intitulat „Inocenţa musulmanilor”, care a fost încărcat online de mai multe ori în conturi diferite şi sub titluri diferite, a condus la declanşarea unui val de sentimente antiamericane pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu şi Africii de Nord. Clipul îl înfăţişează pe Mahomed ca pe un bătăuş afemeiat, care este de acord cu abuzarea copiilor.
Vineri, Casa Albă a trimis o cerere către Google, care este posesorul youtube, în vederea reanalizării videoclipului pentru alinierea cerinţele youtube sau dacă a violat condiţiile Youtube.
Însă, site-ul a afirmat că videoclipul se aliniază cerinţelor sale şi nu violează termenii youtube.
„Noi muncim din greu ca să creăm o comunitate de care toată lumea să se bucure şi care permite oamenilor să îşi exprime diferitele lor opinii”, a afirmat un purtător de cuvânt al youtube într-o declaraţie obţinută de către The Associated Press.
„Aceasta poate fi o provocare, întrucât ceea ce este permis într-o ţară poate fi ofensator în alta”, a adăugat reprezentantul youtube. „Acest videoclip – care este disponibil online pe scară largă – se situează, în mod clar, în cadrul limitelor noastre, astfel că va rămâne pe youtube.”
Compania a spus că a restricţionat accesul la acest clip în Libia şi Egipt, precum şi în ţările unde asemenea clipuri sunt ilegale, precum India şi Indonezia. Guvernul din Afganistan a blocat cu totul youtube.
Prin politica sa, youtube a afirmat că este încurajată libera exprimare, însă nu se permite ca videoclipuri ce conţin discursuri incitatoare la ură să rămână pe site-ul lor.
Vineri, Jay Carney, secretarul de Presă din partea Casei Albe, a spus reporterilor că, în urma investigaţiei, nu există dovezi conform cărora valul de violenţe îndreptat împotriva consulatelor şi ambasadelor americane din Yemen, Libia, Tunisia, Sudan, Egipt sau din alte ţări, a fost declanşat altceva decât acest videoclip.
„Aceasta nu justifică în niciun fel vreo reacţie violentă, însă acesta nu este, în mod evident, un caz de protest îndreptat împotriva Statelor Unite, sau a vreunei politici aparţinând Statelor Unite. Acesta este un răspuns la un videoclip care este ofensator şi – adresat musulmanilor” a spus Carney, conform Washington Post.
Totuşi, cererea Casei Albe adresate Google a atras critici din partea grupurilor precum Uniunea Americană pentru Libertăţi Civice şi Frontiera de Libertate Electronică (FLE).
Eva Galperin din partea FLE a numit înlăturarea clipului de către youtube în Egipt şi Libia „o măsură neobişnuită” şi luată „fără o hotărâre judecătorească validă”, întrucât nu există dovezi conform cărora guvernele celor două ţări ar fi încercat să exercite presiuni asupra companiei, în scopul înlăturării acestui clip.
„Youtube pare să fi luat această decizie de autocenzură pe cont propriu”, a scris Galperin pe site-ul său FLE.
„Odată ce youtube a hotărât să-şi cenzureze în mod activ conţinutul, compania merge pe o pantă alunecoasă, care se termină prin deviza morală: youtube Ştie Cel Mai Bine, valabilă pentru fiecare videoclip de pe site-ul lor”, a scris Galperin. „Este dezamăgitor să vezi cum youtube îşi întoarce spatele politicii care i-a permis să devină o platformă atât de puternică a libertăţii de expresie.”