Google, pe cale de a fi destrămat? SUA analizează măsuri drastice împotriva gigantului tech [Bloomberg]
O opţiune rară de destrămare a Google, parte a Alphabet Inc., este luată în considerare de Departamentul de Justiţie al SUA, după ce o hotărâre judecătorească istorică a constatat că societatea a monopolizat piaţa căutărilor online, conform unor surse familiarizate cu deliberările, citate de Bloomberg.
Potrivit acestor surse, una dintre măsurile avute în vedere de Departamentul de Justiţie este o posibilă destrămare a Google, o măsură rară de la ultimele eforturi nereuşite de desfiinţare a Microsoft Corp. acum două decenii. Alte opţiuni mai puţin drastice includ forţarea Google să împărtăşească mai multe date cu concurenţii şi măsuri pentru a preveni obţinerea unui avantaj neloial în domeniul produselor de inteligenţă artificială (IA).
În orice caz, se aşteaptă ca guvernul să ceară interzicerea contractelor exclusive care au fost centrale în cauza împotriva Google. Dacă Departamentul de Justiţie va merge înainte cu un plan de separare, cele mai probabile unităţi vizate ar putea fi sistemul de operare Android şi browserul web Google Chrome. De asemenea, se discută posibilitatea vânzării platformei AdWords, utilizată pentru vânzarea publicităţii textuale.
Discuţiile Departamentului de Justiţie s-au intensificat în urma hotărârii judecătorului Amit Mehta din 5 august, care a constatat că Google a monopolizat ilegal pieţele de căutare online şi de anunţuri text. Google a declarat că va face apel la această decizie, dar Mehta a ordonat ambelor părţi să înceapă planurile pentru a doua fază a cazului, care va include propunerile guvernului pentru restabilirea concurenţei, inclusiv o posibilă cerere de separare.
Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze despre posibila soluţie. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Justiţie a refuzat, de asemenea, să ofere detalii.
Planul SUA va trebui să fie aprobat de judecătorul Mehta, care va decide dacă compania trebuie să se conformeze. O destrămare forţată a Google ar reprezenta cea mai mare destrămare a unei companii americane de la desfiinţarea AT&T în anii 1980.
Procurorii Departamentului de Justiţie, care au discutat cu companiile afectate de practicile Google, au exprimat îngrijorări că poziţia dominantă a companiei în căutări îi oferă avantaje în dezvoltarea tehnologiei IA. Ca parte a măsurilor corective, guvernul ar putea încerca să împiedice Google să forţeze site-urile web să permită utilizarea conţinutului lor în produsele IA ale companiei.
Separarea
Una dintre soluţiile discutate de avocaţii Departamentului de Justiţie este cedarea sistemului de operare Android, utilizat pe aproximativ 2,5 miliarde de dispozitive din întreaga lume. În decizia sa, judecătorul Mehta a constatat că Google cere producătorilor de dispozitive să semneze acorduri pentru a accesa aplicaţiile sale, precum Gmail şi Google Play Store, şi impune instalarea widget-ului de căutare Google şi a browserului Chrome, împiedicând efectiv alte motoare de căutare să concureze.
Decizia judecătorului Mehta urmează unui verdict din decembrie dat de un juriu din California, care a constatat că Google a monopolizat distribuţia aplicaţiilor Android. Comisia Federală pentru Comerţ a depus un memoriu în acest caz şi a declarat că Google nu ar trebui să beneficieze de monopolizarea ilegală.
Google a plătit până la 26 miliarde de dolari companiilor pentru a face motorul său de căutare implicit pe dispozitive şi browsere web, dintre care 20 miliarde de dolari au mers către Apple Inc.
Hotărârea judecătorului Mehta a constatat că Google a monopolizat reclamele care apar în partea de sus a paginii cu rezultatele căutărilor, cunoscute sub denumirea de reclame text de căutare. Acestea sunt vândute prin intermediul Google Ads, anterior cunoscut sub numele de AdWords, şi generează aproximativ două treimi din veniturile totale ale Google.
Dacă Departamentul de Justiţie nu cere vânzarea AdWords, ar putea solicita cerinţe de interoperabilitate care să permită funcţionarea AdWords pe alte motoare de căutare.
Accesul la date
O altă opţiune ar putea solicita Google să cedeze sau să licenţieze datele sale rivalilor, precum Bing de la Microsoft sau DuckDuckGo. Hotărârea lui Mehta a constatat că Google obţine cele mai multe date despre utilizatori şi împiedică rivalii să îşi îmbunătăţească rezultatele căutărilor.
Normele europene recente impun Google să ofere o parte din datele sale motoarelor de căutare terţe, dar Google a declarat că schimbul de date poate ridica probleme de confidenţialitate şi oferă informaţii doar pentru căutările care îndeplinesc anumite praguri.
Solicitarea ca monopoliştii să permită accesul rivalilor la tehnologie a fost folosită în cazuri anterioare. În cazul AT&T din 1956, compania a fost obligată să ofere licenţe fără redevenţe pentru brevetele sale. În cazul Microsoft, soluţia a impus punerea gratuită la dispoziţia terţilor a unor interfeţe de programare a aplicaţiilor (API-uri).
Produse IA
De ani de zile, Google a permis site-urilor web să fie indexate pentru a apărea în rezultatele căutărilor. Recent, aceste date au fost folosite pentru dezvoltarea IA. În toamna trecută, Google a creat un instrument pentru a permite site-urilor web să blocheze scraping-ul pentru IA, dar această opţiune nu se aplică tuturor.
În luna mai, Google a anunţat că anumite căutări vor include „IA Overviews”, răspunsuri narative care oferă informaţii rezumate din rezultatele căutărilor. Site-urile web nu pot opta să nu apară în IA Overviews, deoarece acestea sunt considerate o „caracteristică” a căutării, nu un produs separat.