Facebook lansează un serviciu de filtrare a “ştirilor false” înaintea alegerilor germane
alte articole
Ca şi în SUA, campania de suprimare a ştirilor false desfăşurate de Facebook în Germania va include suportul unor organizaţii sau companii terţe de “verificare a faptelor” şi care marchează ştirile ca fiind “contestate” în cazul în care se descoperă că acestea includ conţinut “fals” sau “înşelător”.
Conform Financial Times: “Utilizatorii germani ai reţelei sociale vor putea acum să raporteze o ştire ca fiind falsă şi aceasta va fi trimisă la Correctiv, o companie terţă care verifică informaţiile. În cazul în care compania descoperă că ştirea este falsă, atunci aceasta va fi etichetată “contestată”, fără niciun fel de explicaţie. Ştirile “contestate” nu vor fi prioritizate de algoritmul serviciului news feed al Facebook şi utilizatorii reţelei sociale vor primi un avertisment dacă decid să distribuie ştirea.
Facebook a declarat că ţine legătura cu mass media şi grupurile de presă germane şi că urmăreşte să aducă mai mulţi parteneri în proiect. “Atenţia noastră este plasată acum pe Germania, dar, cu siguranţă, că ne gândim la ţările care ar putea urma”, a susţinut compania.
Eforturile similare de a atrage suportul unei companii terţe de verificare a informaţiilor în SUA, Poynter, au atras atenţia după ce s-a aflat, în urma unei căutări rapide pe Google, că acea companie este finanţată de nimeni alta decât Fundaţia pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations) a lui George Soros – fundaţie ce poate fi conectată cu multe lucruri, dar în niciun caz cu imparţialitate politică.
O analiză rapidă a website-ului companiei Poynter arată că aceasta este finanţată de crema miliardarilor de stânga, inclusiv Open Society Foundations a lui George Soros, Bill & Melinda Gates Foundation, Google şi Omidyar Network, care aparţine fondatorului Ebay, Pierre Omidyar – toţi fiind oameni care au sprijinit exact stânga neo liberală în ultima campanie prezidenţială americană.
În plus, Germania ia în considerare adoptarea mai multor legi care ar putea impune amenzi de până la 500.000 de euro şi 5 ani de închisoare pentru distribuirea de “ştiri false”, ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas argumentzând că “reţelele sociale au datoria” de a cenzura “minciunile şi campaniile care promovează ura”.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la rândul ei, că există semne că atacuri online şi campanii de dezinformare vor putea fi lansate din Rusia şi că acestea ar putea “juca un rol în campania electorală” din Germania.
Într-un interviu acordat duminică ziarului Welt Am Sonntag, ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a susţinut că “ştirile false” prezintă un pericol pentru cultura germană a dezbaterii şi a adăugat că, în cazuri extreme, cei responsabili ar putea ajunge în spatele gratiilor o perioadă de până la 5 ani.
“Reţelele sociale au o datorie. Nu poate fi în interesul Facebook ca platforma sa să fie utilizată în mod eronat pentru a răspândi minciuni şi campanii de promovare a urii. Conţinutul criminal ar trebui şters imediat după ce este raportat. Şi ar trebui să fie mai uşor pentru utilizatori să raporteze ştiri false”, a declarat ministrul german.
Ministerul german al Justiţiei va prezenta un proiect de lege care va include o “listă de amenzi” pentru încălcări [ale regulamentelor], a declarat în weekend reporterilor Volker Kauder, principalul locţiitor al cancelarului german Angela Merkel în Parlament. Thomas Oppermann, omologul lui Kauder în Partidul Social Democrat, partenerul de coaliţie al partidului lui Merkel, a declarat luna trecută publicaţiei Der Spiegel că amenzile ar putea ajunge la 500.000 de euro şi că ar trebui să li se ceară website-urilor precum Facebook să publice corecţii după ştergerea postărilor vizate.
Kauder a declarat că "amenzile trebuie să doară, altfel nu vor funcţiona”.
Şi, în timp ce mulţi ar spune că aceasta este o încercare fără precedent din partea stângii de a colabora cu mass media mainstream pentru cenzurarea opozanţilor lor politici, partidul CDU al lui Merkel ar dori ca oamenii să fie liniştiţi pentru că această cruciadă a lor împotriva “ştirilor false” urmăreşte doar “să protejeze procesul democratic ale Germaniei împotriva manipulării”.
“Reţelelor sociale le ia prea mult timp să înlăture insultele înainte ca acestea să scape de sub control. Există limite clare privind libertatea de exprimare în lumea reală ce nu sunt încă aplicate pe Internet şi acest lucru trebuie să se schimbe. Este vorba de postările care promovează ura, precum şi despre ştirile false”, a declarat Stephan Harbarth, un parlamentar din CDU.
Harbarth a declarat că ar dori ca legea împotriva "ştirilor false" să fie adoptată înaintea alegerilor naţionale din Germania din acest an, ce vor avea loc în luna septembrie. El insistă că legea nu urmăreşte să mărească şansele CDU ci, mai degrabă, “să protejeze procesul democratic al Germaniei împotriva manipulării”.