Google acuzată într-un proces colectiv privind colectarea de date de la utilizatori. Poate primi penalităţi de până la 5 miliarde USD

Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California (Kimihiro Hoshino / AFP / Getty Images)
A.P.
14.03.2021

Vineri, un judecător federal a respins o cerere a companiei-mamă a gigantului Google, Alphabet Inc., de a renunţa la procesul împotriva acesteia. Astfel încât Google se confruntă acum cu o acţiune colectivă care cere daune în valoare de 5 miliarde USD, deoarece utilizatorii susţin că unele instrumente software ale Google colectează în continuare datele lor personale chiar şi atunci când se foloseşte modul incognito al browserului web Chrome.

„Instanţa concluzionează că Google nu a notificat utilizatorii că Google se angajează în presupusa colectare de date în timp ce utilizatorul se află în modul de navigare privată”, a decis judecătorul districtului SUA Lucy Koh din San José, California, potrivit Bloomberg.

{aticle_id 311743}

În iunie anul trecut, trei clienţi au depus o plângere prin care susţineau că Google are o „divizie de urmărire a datelor omniprezentă”, colectând datele nu numai în modul incognito Chrome, ci şi atunci când navigau în modul privat în Safari şi alte browsere.

Plângerea afirmă că Google colectează date prin Google Analytics, Google Ad Manager şi alte aplicaţii şi pluginuri, care, potrivit documentului, ajută compania să afle despre prietenii utilizatorilor, hobby-urile, alimentele preferate, obiceiurile de cumpărare şi „Cele mai intime şi potenţial jenante” lucruri pe care le caută online.

Procesul de acţiune colectivă include probabil „milioane” de clienţi Google care, din 2016, au navigat pe internet folosind modul „privat” şi solicită cel puţin 5.000 USD daune pentru fiecare utilizator pentru încălcări ale legilor de interceptare federale şi ale legilor privind confidenţialitatea din California.

Compania se apără spunând că a clarificat clienţilor „faptul că 'Incognito' nu înseamnă 'invizibil' şi că activitatea utilizatorului în timpul sesiunii respective poate fi vizibilă pentru site-urile web pe care le accesează, precum şi pentru orice servicii de analiză sau publicitate de la terţi, pe care le folosesc saiturile vizitate”.

Alphabet Inc. a promis să se apere „energic” împotriva pretenţiilor din proces într-o declaraţie acordată The Verge, adăugând că modul Incognito al Google Chrome oferă utilizatorilor posibilitatea de a naviga pe internet fără ca activitatea lor să fie salvată în browserul sau dispozitivele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor