Goliat din Carei a “speriat” arheologii

Mormânt antic
Mormânt antic (www.buletindecarei.ro)

Celebrul Goliat al filistinenilor se pare că a avut o rudă rătăcită într-un sat preistoric de la periferia Careiului. Conform publicaţiei locale “Buletin de Carei”, lucrările de construcţie a centurii de ocolire a oraşului au scos la iveală urme ale unei aşezări preistorice şi a unui cimitir din aceeaşi perioadă, iar într-un mormânt de la marginea cimitirului a fost descoperit scheletul unui bărbat ce măsura aproape 2,2 metri înălţime, ceva nefiresc pentru vremea aceea deoarece media de înălţime nu depăşea 1,5 metri. Potrivit celor declarate de Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, acesta ar aparţine unui războinic din perioada epocii bronzului.

Cel mai mare sit arheologic din judeţul Satu Mare a fost deschis în luna iulie, odată cu demararea lucrărilor de construcţie a variantei de ocolire a municipiului Carei. Echipa de la Muzeul Judeţean Satu Mare şi de la Muzeul Carei, împreună cu Ioan Stânciu de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj se aştepta ca în urma săpăturilor să dea peste acest sat preistoric, însă la vremea proiectării şoselei nu se ştia exact cât din această aşezare va ieşi la suprafaţă. Acum, surprizele arheologice apar la tot pasul, odată cu decopertarea terasamentului din zona Bobald. Urme de aşezări, locuinţe unde se observă amprenta stâlpilor de susţinere sau a amplasării cuptorului, morminte, fântâni, spaţii de depozitat alimente, sunt doar câteva din primele descoperiri. De departe, însă, cea mai mare surpriză a constituit-o găsirea unui schelet de bărbat tânăr ce măsoară în jur de 2,2 metri. Tânărul era îngropat într-o poziţie mai ciudată, cu un pumnal lângă cap şi cu o piatră pe mână, la marginea cimitirului descoperit. Acest lucru denotă că nu era membru al comunităţii însă a fost tratat cu respect, ca un războinic. O altă descoperire interesantă este cea a unei tinere fete, aruncată practic într-o groapă mult în afară cimitirului. În una din locuinţele scoase la suprafaţă au fost găsite obiecte de podoabă din corn de cerb sau resturi ceramice. “Mă bucur că am dat peste aceste vestigii, poate sunt cele mai importante din ultimii zeci de ani şi, astfel ieşite la lumină, ne ajută să reconstituim istoria. Este o şansă rară să punem cap la cap izvoarele scrise, poziţia cimitirului, poziţia bisericii şi a locuinţelor”, a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului judeţean Satu Mare, pentru “Buletin de Carei”

În jurul Careiului s-au făcut numeroase descoperiri arheologice, mai ales pe teritoriul localităţii de odinioară Bobald, situată în sud-estul oraşului. Înainte de 1989 la Bobald au fost descoperite locuinţa unui conducător de trib, 112 monede romane din timpul lui Constantin cel Mare, dar şi alte obiecte de valoare.

Mă bucur că am dat peste aceste vestigii, poate sunt cele mai importante din ultimii zeci de ani şi, astfel ieşite la lumină, ne ajută să reconstituim istoria.