Raidurile aeriene conduse de saudiţi lovesc consulatul rus din Aden

Cetăţeni  yemeniţi se adună în apropierea unor locuinţe distruse de un atac  aerian saudit în apropiere de Aeroportul Internaţional din Sana’a, 31  martie 2015.
Cetăţeni yemeniţi se adună în apropierea unor locuinţe distruse de un atac aerian saudit în apropiere de Aeroportul Internaţional din Sana’a, 31 martie 2015. (Captură Foto)

Loviturile aeriene conduse de saudiţi împotriva grupării rebele Houthi au avariat clădirea Consulatului General rus din oraşul yemenit sud-vestic Aden.

“Nu a rămas nicio singură fereastră intactă”, a declarat miercuri o sursă din cadrul Ambasadei ruse din Yemen, fiind citată de agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Sursa a adăugat că în prezent se analizează evacuarea cetăţenilor ruşi şi închiderea Consulatului.

Anterior, un avion rusesc, trimis să evacueze cetăţenii ruşi, a fost forţat să aterizeze în capitala egipteană Cairo după ce forţele coaliţiei conduse de saudiţi nu i-au permis să aterizeze în capitala yemenită Sana’a.

Raidurile aeriene ale Arabiei Saudite în Yemen începute în 26 martie, reprezintă eforturile de a-l readuce la putere pe fostul preşedintele yemenit Abd Rabbuh Mansur Hadi, un aliat apropiat al Riadului.

Preşedintele Hadi a demisionat din funcţie în luna ianuarie, s-a refugiat în oraşul Aden şi a refuzat să îşi reconsidere decizia în ciuda apelurilor lansate de revoluţionarii Ansarullah din mişcarea Houthi.

În 25 martie, Hadi a fugit din Aden în capitala saudită Riad după ce luptătorii Houthi au avansat către oraşul yemenit sud-vestic, unde preşedintele yemenit şi-a schimbat poziţia şi a încercat să înfiinţeze o bază de putere rivală.

Luptătorii Ansarullah au preluat controlul asupra capitalei Sana’a în septembrie 2014 şi în prezent avansează spre sud. Rebelii au declarat că guvernul lui Hadi nu a fost capabil să rezolve problemele ţării şi să reducă valul tot mai mare de corupţie şi teroare.

Raidurile aeriene saudite, care au intrat miercuri în cea de-a şaptea lor zi, au provocat până acum moartea a aproape 200 de oameni, incluzând 62 de copii.

De asemenea, gruparea Al-Qaeda din Peninsula Arabică (AQPA) a atacat joi închisoarea centrală Mukalla din sud-estul Yemenului şi a eliberat peste 300 de deţinuţi, printre care şi un lider al său, a indicat o sursă a securităţii locale citate de AFP, conform Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe