Armata chineză în Yemen, pentru a "supraveghea evacuarea" unor persoane, coboară în port

Demonstraţii de stradă împotriva fostului preşedinte yemenit, Abedrabbo Mansour Hadi, 1 aprilie Saa'na
Demonstraţii de stradă împotriva fostului preşedinte yemenit, Abedrabbo Mansour Hadi, 1 aprilie Saa'na (MOHAMMED HUWAIS/AFP/Getty Images)

În portul yemenit Aden a fost raportată existenţa unor trupe necunoscute. În cursul zilei de vineri, misterul a fost elucidat de un oficial yemenit care a declarat pentru Sputnik faptul că trupele ar aparţine armatei chineze, dar persoanele evacuate nu neapărat.

“O navă militară chineză a acostat pentru a evacua cetăţeni chinezi...iar un incident apărut în timpul evacuării a determinat militarii chinezi să coboare în port pentru a proteja civilii, a declarat Abd ar-Rabb al-Khalyaky pentru Reuters.

După încheierea evacuării, soldaţii chinezi au revenit la bord şi situaţia s-ar fi calmat.

Oficialul yemenit a mai adăugat că marinarii chinezi nu au reuşit să-i evacueze pe toţi cei pe care intenţionau să-i ia la bordul navei şi că aceştia nu erau toţi cetăţeni chinezi.

Un alt oficial yemenit a declarat în condiţii de anonimat, că persoanele coborâte în portul Aden de pe vasul militar chinez erau gărzi înarmate, nu soldaţi.

Portul Aden, de o importantă strategică deosebită pentru zona Cornului Africii, a coborât în haos după ce pe străzi au izbucnit lupte de stradă între rebelii Houthi şi trupele care îl sprijină pe preşedintele yemenit.

Armata Regatului Saudit, sprijinită de unele ţări arabe, a declanşat lovituri aeriene în Yemen în sprijinul preşedintelui ţării, lansând o campanie împotriva rebelilor şiiţi sprijiniţi de Iran.

Yemenul este condus de o clasă conducătoare sunită, deşi ţara este majoritar shiită şi islamul radical este extrem de răspândit. Ţara a devenit extrem de instabilă mai ales după începerea revoluţiilor care au zguduit lumea arabă în ultimii ani.

Coaliţia de forţe condusă de saudiţi a declarat spaţiul aerian yemenit "zonă restricţionată". Portul Aden, însă este scena bătăliilor, fiind controlat strâns de miliţii Houthi. Portul este momentan închis pentru navele comerciale, din cauza luptelor dure în desfăşurare.

Oficialii yemeniţi suporteri ai preşedintelui yemenit au cerut Arabiei Saudite o intervenţie la sol pentru a sprijini ofensiva aeriană.

Pe 31 martie autorităţile saudite au declarat că au masat trupe la graniţa cu Yemenul, pregătind o eventuală ofensivă terestră, însă, conform Reuters, data începerii acesteia nu este încă stabilită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe