Ghinea, candidat surpriză la şefia USR? Îi arată pisica lui Nicuşor Dan

Fostul ministru Cristian Ghinea a făcut reproşuri dure actualei conduceri a USR şi a dezvăluit că nu exclude posibilitatea să candideze la preşedinţia partidului la viitorul Congres. Asta în cazul în care Nicuşor Dan nu va da undă verde unor reforme interne care să permită inclusiv venirea lui Dacian Cioloş în USR.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Mihut Savu / Epoch Times)

USR trebuie să devină un partid policentric, care să nu depindă de stările, problemele unui lider, ci să aibă o garnitură de lideri care să-i dea şansa să crească. "Ne-am organizat prea mult în jurul unei persoane, trebuie să fim o instituţie cu reguli", a declarat deputatul Cristian Ghinea, într-un interviu acordat ziare.com.

"Ne-am organizat prea mult în jurul unei persoane. Îl respect pe Nicuşor Dan, pentru că a pornit această poveste frumoasă, că a avut curajul şi determinarea să facă acest pas, îl voi respecta şi mai mult când schimbă regulile de organizare pentru a permite partidului să crească. (...)

Trebuie să fim deschişi şi să avem încredere că putem fi partidul în care intră Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Dacian Cioloş, că în 2020 vom avea 15 lideri care să bată PSD în toată ţara. (Problema este) logica "suntem partidul lui cutare", de parcă partidul ar fi pe persoană fizică, un fel de minge pe care o ţii la piept, ceea ce e jignitor pentru oamenii superbi din USR", a precizat Ghinea.

Potrivit deputatului, dacă se acceptă referendumul intern privind afilierea la o familie politică europeană, ideea de partid cu mai mulţi lideri, care să permită venirea unora cum e Dacian Cioloş, atunci nu are motive să candideze.

Dacă însă, lucrurile evoluează în direcţia cealaltă, atunci Ghinea are de gând să se reunească cu oameni care gândesc la fel ca el, "şi sunt destul de mulţi, şi vom lua împreună o decizie."

Întrebat dacă asta înseamnă că îi arată pisica lui Nicuşor Dan, fostul ministru a răspuns:

"Îi arăt nişte principii şi le transmit tuturor că pentru mine implicarea politică nu e deloc emoţională, e pe principii. Eu nu fac parte dintre prietenii care au fondat acest partid, nu am bagajul lor emoţional care a început ca pozitiv şi a devenit negativ. Trebuie să terminăm cu ideea că suntem un partid de prieteni. Suntem un partid în care putem fi prieteni şi ne simpatizăm, dar trebuie să fim o instituţie cu reguli, cu parcurs, prin care să ajungem să avem 2.000 de candidaţi în 2020."

L-ar putea susţine, totuşi, pe Nicuşor Dan la şefia partidului? "În funcţie de poziţionarea lui faţă de propunerile noastre de principiu şi în funcţie de proiect. Din păcate, nu am văzut proiectul lui Nicuşor Dan. Şi-a anunţat candidatura acum trei luni fără un proiect", a precizat Ghinea.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.