Ghimpu nu dispune de susţinere pentru suspendarea preşedintelui Dodon
alte articole
Reacţiile la iniţiativa liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, de a organiza un referendum pentru suspendarea preşedintelui Igor Dodon au venit imediat, prima instituţie fiind Preşedinţia.
„Înţelegem frustrările unuia dintre liderii unionişti din RM. Înţelegem că acţiunile preşedintelui Igor Dodon au creat isterie şi panică în rândurile celor care nu vor o rezolvare definitivă a problemei transnistrene, a celor care nu vor consolidarea temeinică a statalităţii moldoveneşti, care nu vor păstrarea neutralităţii Republicii Moldova”, se arată într-o postare pe Facebook a purtătorului de cuvânt al şefului statului, Ion Ceban.
Acesta a calificat declaraţiile lui Mihai Ghimpu drept declaraţii cu iz, mai curând, electoral decât politic. Mai mult decât atât, Ceban consideră iniţiativa membrilor PL ca fiind „o tentativă de a-şi reabilita rating-ul politic minor la care a ajuns de-a lungul anilor de pe urma unor acţiuni contrare aşteptărilor cetăţenilor şi propriilor alegători”.
„Cât priveşte iniţiativa de organizare a referendumului republican privind destituirea preşedintelui Igor Dodon din funcţia de şef al statului, îi răspundem d-lui Ghimpu şi tuturor din actuala guvernare, că preşedintele Igor Dodon este oricând gata să se prezinte pentru judecata politică în faţa cetăţenilor”, a adăugat Ceban.
O altă opinie a venit din partea liderului Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru, potrivit căruia iniţiativa de luni a liderului PL ar fi „o mişcare prematură şi egoistă, slab argumentată şi populistă, contradictorie”, ţinând să amintească de efortul depus de Ghimpu în momentul în care socialiştii încercau să iniţieze un referendum pentru a-l demite pe Dorin Chirtoacă de la primărie.
„Atunci ce, ridiculizăm întreg procesul şi-i oferim şansa lui Dodon şi regimului hibrid de la guvernare să evite un adevărat impeachment după ce Dodon şi Plahotniuc vor bate mâna cu Putin şi vor ”federaliza” Republica Moldova? Halal de aşa patrioţi!”, a specificat Cibotaru pe un cont de socializare.
Conducerea Partidului Democrat a precizat că aşteaptă, mai întâi, ca Partidul Liberal să prezinte în cadrul coaliţiei, în detaliu, argumentele care stau la baza acestei iniţiative. „Dacă există elemente care induc riscul unei posibile încălcări ale legii fundamentale, PDM ar putea semna un demers către Curtea Constituţională, aşa cum prevede legea în astfel de situaţii, prin care să cerem opinia în ceea ce priveşte o eventuală încălcare a Constituţiei. În funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale, vom decide acţiunile mai departe împreună cu colegii de Coaliţie”, se arată într-un comunicat al partidului.