Gheţea (ARB): S-a ajuns la o limită, reducerea dobânzii cheie nu se mai vede în scăderea dobânzilor
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a declarat vineri că s-a ajuns la o limită la care dacă se mai reduce dobânda de politică monetară nu se mai pot reduce dobânzile în piaţa bancară şi sugerează o scădere a rezevelor minime obligatorii.
"Banca centrală a redus în ultima perioadă dobânda de politică monetară, lucru care luat foarte simplist ar trebui să conducă automat şi la scăderea dobânzilor din piaţa creditelor şi a depozitelor. Este clar că aceste semnale pe care banca le dă încep să devină mai puţin eficiente decât erau în trecut. Se pare că s-a ajuns la o limită la care dacă se reduce dobânda de politică monetară nu se mai pot reduce dobânzile în piaţa bancară şi acesta pentru că nu există o legătură unică între dobânzile practicate de bănci şi dobânda de politică monetară", a spus Gheţea la conferinţa: “2012: Între noua ordine bancară şi relansarea economiei”.
El a declarat că există multe alte elemente care conduc la stabilirea dobânzilor intr-o piaţă.
De asemenea, preşedintele ARB a spus că în România avem destul de multe bănci care doresc în acest moment să îşi atragă din piaţă cât mai multă lichiditate şi în aceste condiţii ţin nişte dobânzi care să fie atractive pentru clienţi.
"În continuare avem o rezervă minimă obligatorie (RMO - n.r) atât la lei cât şi la valută la un nivel destul de ridicat. Probabil că riscul este din ce în ce mai mare şi normal că dobânzile pe care noi le practicăm trebuie să înglobeze şi o parte din acoperirea riscului pe care îl asumăm.În aceste condiţii, în opinia mea, nu este suficient să avem o reducere a dobânzii de politică monetară şi dacă tot vorbin de lucruri care ar putea fi făcute în acest sens este momemntul în care ar trebui aruncată o privire asupra nivelului rezervelor minime obligatorii", a spus Radu Gheţea.
De asemenea, el a precizat că daca se va reduce RMO, lichiditatea rezultată nu se va duce automat în consum.
"Multe voci spun că acesta va duce la cosnum. Eu am o altă abordare. Nu cred că va duce la consum. Lichiditate există în sistem dar e oarecum neuniform distribuită. Dacă va fi mai multă lichiditate în sistem băncile vor avea mai mult apetit pentru asumare de riscuri",a declarat Gheţea.
Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,50%, începând cu data de 3 februarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetară.
Banca Naţională a României (BNR) modificase dobânda cheie la 6% la începutul lunii noiembrie 2011, după ce o menţinuse neschimbată din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la începutul anului 2011, BNR a redus dobânda cheie la 5,75%.
Totodată, banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 20% pentru cele în valută ale băncilor.