Germania, un fost SS-ist în vârstă de 88 de ani acuzat de masacru nazist

Instanţa germană a incriminat un fost militar în vârstă de 88 de ani, acuzat de una dintre cele mai grave atrocităţi comise de nazişti în Franţa, în timpul celui de al doilea război mondial: masacrul din satul Oradour-sur-Glane, de la 10 iunie 1944, când trupele naziste au ucis 642 de persoane.
Mioara Stoica
09.01.2014

alte articole

Franţa, Oradour-sur-Glane: Preşedintele german Joachim Gauck şi preşedintele francez Francois Hollande şi-au dat mâna chiar în acest loc în timpul unei ceremonii de reconciliere (YOAN VALAT / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.01.2014

Instanţa germană a incriminat un fost militar în vârstă de 88 de ani (al cărui nume complet n-a fost făcut public deocamdată), acuzat de una dintre cele mai grave atrocităţi comise de nazişti în Franţa, în timpul celui de al doilea război mondial: masacrul din satul Oradour-sur-Glane.

La 10 iunie 1944, la în jurul orei 14, la patru zile după invazia aliaţilor din Normandia, aproximativ 150 de soldaţi germani din trupele Waffen-SS au intrat în satul francez Oradour-sur-Glane, aflat în centrul Franţei.

Trupele de elită ale lui Hitler au distrus toate clădirile şi au masacrat 642 locuitori nevinovaţi, o tragedie care a intrat în istorie ca una dintre cele mai oribile crime de război, comise de armata germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Nu se ştie de ce a avut loc masacrul dar există o teorie care spune că a ceea ce s-a întâmplat s-ar fi datorat faptului că în ziua de 9 iunie 1944, cu o zi înainte de masacru, un german pe nume Helmut Kämpfe a fost răpit de către Rezistenţa franceză şi a fost ucis în aceeaşi zi. Kämpfe a reuşit să arunce documentele sale personale din vehicul ca un indiciu pentru locul unde trebuia căutat. În aceeaşi zi, un alt ofiţer, Karl Gerlach şi şoferul său au fost răpiţi de Rezistenţă şi s-ar putea să fi fost sechestraţi la Oradour-sur-Vayres, un alt sat aflat la aproximativ 56 de km distanţă la sud de satul Oradour-sur-Glane. Gerlach a reuşit să lase şi el nişte indicii legate de cele ce i s-au întâmplat.

Cele două localităţi sunt foarte asemănătoare ca aspect şi s-ar putea ca trupele Waffen-SS să fi confundat Oradour-sur-Glane cu Oradour-sur-Vayres.

Potrivit biroului procurorului din Dortmund, Werner C. ar fi împuşcat 25 de oameni şi apoi ar fi ajutat soldaţii să dea foc la o biserică în care se aflau zeci de femei şi copii, care au murit arşi de vii. Avocatul lui Werner, Rainer Pohlen, a declarat pentru Associated Press despre clientul său că nu neagă faptul că el a fost prezent în sat, dar susţine că nu a tras niciun foc de armă şi nu a avut nimic de a face cu masacrul. "Clientul meu neagă toate acuzaţiile de participare la acest masacru, un act pe care îl consideră într-adevăr îngrozitor", a declarat avocatul, menţionând că fostul SS-ist a cooperat cu anchetatorii.

Anchetatorii trebuie să decidă acum dacă vor face cerere de chemare în judecată, dar înainte de aceasta suspectul are timp până la 31 martie pentru a răspunde la acuzaţii. Dacă va exista un proces, este posibil ca acesta să aibă loc în faţa unui tribunal pentru minori, deoarece la momentul comiterii faptelor suspectul avea doar 19 ani. Werner C. făcea parte din cea de-a treia companie a primului batalion al regimentului "Der Fuehrer" al diviziei "Das Reich" ale SS.

Din ziua masacrului, Oradour-sur-Glane a devenit un sat-fantomă, şi este păstrat ca monument în memoria victimelor nazismului. Generalul Charles de Gaulle a afirmat cândva că oraşul va rămâne o frântură de istorie, care demonstrează cruzimea criminalilor lui Adolf Hitler. Dintre cele 642 de persoane, majoritatea femei şi copii, au rămas doar şase supravieţuitori.

În ciuda celor 70 de ani trecuţi de la masacru, vânătoarea naziştilor implicaţi, nu s-a terminat încă. În septembrie anul trecut, în timpul unei ceremonii de reconciliere, preşedintele german Joachim Gauck şi preşedintele francez Francois Hollande, şi-au dat mâna chiar în acest loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor