Angela Merkel doreşte suspendarea discuţiilor de aderare a Turciei la UE
alte articole
Într-o dezbatere televizată cu rivalul politic Martin Schulz, Angela Merkel a declarat duminică faptul că “este clar că Turcia nu ar trebui să devină membră a Uniunii Europene”.
Cancelarul german a precizat că va discuta cu alţi lideri ai Uniunii Europene pentru a decide dacă “putem încheia aceste discuţii privind aderarea” Turciei la blocul european.
“Nu consider că [Turcia] va adera vreodată şi nu am crezut că se va întâmpla acest lucru”, a adăugat ea.
Tensiunile dintre Berlin şi Ankara au început să se agraveze după ce Germania l-a criticat dur pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru campania de suprimare a opoziţiei lansată după un puci eşuat care a avut loc anul trecut în Turcia.
În 1 septembrie, tensiunile s-au intensificat din nou când Merkel a declarat că Germania ar trebui să reacţioneze cu tărie la decizia Ankarei de a aresta alţi doi cetăţeni germani. Cancelarul a făcut remarcile în contextul amplificării apelurilor interne ca Berlinul să emită un avertisment de călătorie oficial pentru Turcia, o destinaţie turistică populară pentru mulţi germani.
Cuvintele dure ale lui Merkel împotriva Turciei au fost rostite după ce rivalul ei în alegerile din această lună, Martin Schulz, a cerut la rândul său suspendarea discuţiilor privind aderarea Ankarei la blocul european.
Partidul CDU al lui Merkel şi aliatul său bavarez CSU deţine un avantaj de 17% în faţa partidului SPD al lui Schulz înaintea alegerilor naţionale din 24 septembrie, conform celor mai recente sondaje de opinie.
De asemenea, Schulz l-a acuzat pe Erdogan la sfârşitul lunii trecute că a stabilit o tiranie politică şi a cerut Uniunii Europene să renunţe la orice negocieri viitoare privind extinderea uniunii vamale cu Turcia.
“Cât timp mai putem tolera cu adevărat un preşedinte care, pe plan intern, a pierdut deja orice simţ al proporţiei, şi care acum îşi pierde simţul cumpătării pe plan internaţional?”, a întrebat Schulz într-un interviu acordat reţelei germane de televiziune ARD. “Putem continua să acceptăm faptul că cetăţenii nevinovaţi suferă în închisori într-o ţară guvernată de tiranie?”
Conform guvernului german, 54 de cetăţeni germani se află în detenţie în Turcia, dintre care 10 din motive politice. Doi dintre deţinuţi sunt jurnalistul Deniz Yucel şi activistul pentru drepturile omului Peter Steudtner.