Germania se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă calificată

În timp ce rata şomajului din Spania este una dintre cele mai ridicate din lumea occidentală, în Germania, problema este exact opusul - o penurie de forţă de muncă în una dintre cele mai bogate şi cele mai de succes din punct de vedere economic ţări ale Europei, potrivit Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.05.2013

În timp ce rata şomajului din Spania este una dintre cele mai ridicate din lumea occidentală, în Germania, problema este exact opusul - o penurie de forţă de muncă în una dintre cele mai bogate şi cele mai de succes din punct de vedere economic ţări ale Europei, potrivit Financial Times.

''Este din ce în ce mai dificil să găseşti persoane calificate'', a afirmat Heinrich Traublinger, a cărui companie de familie, o brutărie, din apropiere de Munchen, are 150 de angajaţi. 'Rata şomajului este atât de scăzută încât nu există persoane calificate pe piaţă. Toţi vor să-şi păstreze lucrătorii', a adăugat el.

Chiar pe fondul crizei datoriilor din zona euro, angajatorii germani spun că 'Fachkraeftemangel' - lipsa forţei de muncă calificate - este una dintre cele mai mari probleme ale lor în contextul în care se confruntă cu schimbările pe care îmbătrânirea populaţiei şi scăderea ei le aduc forţei de muncă.

Un studiu recent al Fundaţiei Robert Bosch a sugerat că forţa de muncă s-ar putea reduce cu aproximativ 6 milioane, sau circa 12%, până în 2030 dacă nu se iau măsuri de remediere a situaţiei. În reţeaua de metrou din München, există numeroase anunţuri privind programe de formare în domenii precum inginerie, în contextul în care angajatorii caută următoarea generaţie de lucrători pentru a menţine ritmul accelerat al economiei germane.

Aducerea de lucrători din afara Germaniei este doar o mică parte din ceea ce spun politicienii că ar trebui să fie o serie de soluţii la deficitul de forţă de muncă, inclusiv aducerea unui număr mai mare de femei în forţa de muncă şi menţinerea angajaţilor în vârstă la muncă pentru mai mult timp. Dar migraţia este, de asemenea, o soluţie în acord cu situaţia actuală a ocupării forţei de muncă în alte ţări din Europa.

Cele mai recente cifre ale Oficiului Forţei de Muncă din Germania arată că aproximativ 500.000 de lucrători din Spania, Portugalia, Italia şi Grecia lucrează în prezent în Germania - o creştere de 8% în ultimele 12 luni.

În contextul în care lipsa forţei de muncă este atât de acută, Germania trebuie să facă mai mult pentru a atrage lucrători calificaţi, spune Dirk Palige, director al ZDH, o organizaţie naţională care reprezintă meseriile calificate. 'Să stai şi să speri că vor veni oameni nu este de ajuns. Trebuie să mergi şi să recrutezi oamenii aşa cum am făcut în Germania', spune el.

Companiile care sunt reprezentate de organizaţia lui consideră că este dificil să concureze cu companii multinaţionale mari, cum ar fi BMW şi Siemens, pentru a recruta lucrători, spune Palige. Două treimi afirmă că au dificultăţi de recrutare, în contextul în care 30.000 de locuri de muncă au rămas neocupate în ultimii ani.

Sectorul de îngrijire la domiciliu este un altul care se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă. Daniel Bahr, ministrul federal al sănătăţii, a propus luna trecută relaxarea normelor pentru aducerea de lucrători străini în acest sector al îngrijirii.

Promovarea mobilităţii forţei de muncă pe un continent care are nenumărate reguli privind fiscalitatea şi pensiile, fără a mai vorbi de limbi şi cultură, rămâne unul dintre cele mai mari obstacole în calea creării unei adevărate pieţe unice europene, potrivit FT. Camera privind meseriile calificate din Munchen îi sprijină pe cei care doresc să migreze cu documente în regulă, să găsească locuinţe şi să urmeze chiar cursuri de germană. A oferit 21 locuri cu ajutorul unor fonduri europene şi ale Ministerului bavarez al Muncii.

Katrin Budick, oficial din cadrul Camerei Munich Handwerk, a afirmat: 'Noi nu vrem să promovăm mentalitatea de tipul 'lucrător oaspete'. Vrem ca oamenii să locuiască în Germania pe termen lung, nu să-i trimitem înapoi după şase luni, atunci când nu mai este nevoie de ei'.

Reprezentanţii din alte oraşe din Germania au aflat despre programul Munchen la un târg recent în oraş. Şi Ministerul federal al Muncii şi Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă pregătesc un program naţional pentru a oferi stimulente similare, dispunând de suma de 139 milioane de euro pentru următorii trei ani pentru a ajuta lucrători tineri europeni interesaţi de formare şi muncă în Germania.

'Ştim că piaţa transfrontalieră a muncii din Europa este o mare provocare', a declarat la reuniunea de la Munchen Dagmar Beer-Kern, un oficial al Ministerului Muncii. 'Acesta este un program experimental şi vom vedea cum arată peste şase luni', a adăugat el.

Oliver Abrecht, de la Agenţia germană de ocupare a forţei de muncă, a declarat că Germania vrea să evite o 'distorsionare' a pieţei forţei de muncă din Europa. 'Noi nu vrem să ademenim oameni care au un loc de muncă, pur şi simplu pe baza faptului că avem un deficit de forţă de muncă'', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor