Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru pentru funcţia de premier

Candidatul desemnat de şeful statului la funcţia de prim-ministru este Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui.
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova (today.md)

Nicolae Timofti, preşedintele R.Moldova, a semnat decretul de desemnare a lui Păduraru la funcţia de prim-ministru, în această seară, după ce a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc, propusă de PD.

„Domnul Păduraru are o vastă experienţă în politică şi întruneşte toate condiţiile de integritate. Acesta cunoaşte problemele politice interne şi externe şi va avea acces la cancelariile europene. Îl cunosc demult pe domnul Păduraru, a activat în multe domenii, mai mult în justiţie, are capacităţi de manager, de organizator. Este un om cu iniţiativă, gândeşte la nivel statal şi eu sunt absolut convins că îndeplineşte toate condiţiile de integritate. O să aibă de muncit foarte mult. Am convenit să formeze Guvernul din oameni competenţi în domeniile lor. Mulţi parlamentari îl cunosc şi sper că îi vor acorda votul de încredere, pentru a-şi începe activitatea în cel mai scurt timp. Am luat această decizie într-un context de situaţii deloc uşoare pentru Republica Moldova”, a declarat Timofti.

Şeful statului a precizat că a decis să înainteze candidatul, aşa cum îi permite dreptul constituţional, după ce majoritatea parlamentară anunţată s-a destrămat şi PD a respins cererea de reconfirmare a semnăturilor.

„Când am ales candidatul am reieşit din faptul că, coaliţia majoritară formată nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiindcă din cei 56 de deputaţi semnatari, şapte s-au retras. Curtea Constituţională a decis ca majoritatea absolută, adică mai mult de 51 de deputaţi, au drept la înaintarea candidatului. Iar ei au 48 de voturi. În această situaţie, am propus să îmi prezinte reconfirmarea semnăturilor, însă nu s-a întâmplat acest lucru şi aşa am decis că dispun de dreptul constituţional să înaintez un candidat după alegerea mea”, a adăugat preşedintele.

Potrivit decretului prezidenţial, Ion Păduraru este autorizat să întocmească programul de activitate şi lista Guvernului şi să le prezinte Parlamentului spre examinare în termen de 15 zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe