Germania ia în considerare salvarea financiară a Turciei pentru a preveni o „criză economică totală”
alte articole
Confirmând speculaţiile că recenta pivotare a Turciei spre Europa ca răspuns la disputa diplomatică cu preşedintele Donald Trump s-ar putea deja să dea roade, publicaţia americană The Wall Street Journal (WSJ) a susţinut că „guvernul german ia în considerare furnizarea unui ajutor financiar de urgenţă pentru Turcia, pe fondul amplificării, la Berlin, a temerilor că o criză economică totală ar putea destabiliza regiunea”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
WSJ mai precizează că, „în timp ce discuţiile se află în stadiu incipient şi s-ar putea să nu se finalizeze cu un ajutor, posibilităţile discutate variază de la un bailout european coordonat, similar cu cel folosit în timpul crizei datoriilor din zona euro, până la credite specifice proiectului, oferite de bănci de dezvoltare controlate de stat, şi ajutoare bilaterale”.
Raportul notează că doi înalt oficiali din Berlin au declarat că ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a discutat unele dintre opţiuni cu omologul său turc Berat Albayrak în timpul unor conversaţii recente.
Alte posibilităţi care nu implică un bailout total ar putea include credite oferite de Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Cercetare şi Dezvoltare pentru proiecte specifice, a mai susţinut unul dintre oficiali. Oricare dintre aceste măsuri va necesita un acord din partea statelor membre UE.
Factorul din spatele iniţiativei germane este limitarea contaminării. Berlinul se teme că o prăbuşire a economiei Turciei ar putea avea efecte asupra Europei, ar putea provoca tulburări suplimentare în Orientul Mijlociu şi ar putea declanşa un nou val de imigraţie către nord.
„Am face ceva semnificativ pentru a încerca să stabilizăm Turcia”, a precizat un înalt oficial german. „Nu avem prea mult de ales”.
Un astfel de ajutor financiar ar marca o „reapropiere remarcabilă” între Germania şi Turcia, aliaţi apropiaţi timp de peste un secol, care s-au îndepărtat tot mai mult în ultimii ani pe măsură ce guvernarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a devenit tot mai autoritară.
S-ar putea ca şi Franţa să fie de acord cu susţinerea financiară a Turciei şi, după ce l-a primit pe omologul său turc luni la Paris, ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, a susţinut că este important să fie sprijinte eforturile Ankarei de a-şi repara economia.
De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va trebui probabil să se implice, conform declaraţiilor făcute de doi oficiali UE din Bruxelles, lucru care ar putea complica problema, deoarece Erdogan a declarat în repetate rânduri că nu va accepta niciodată un bailout din partea Fondului.
Acestea fiind spuse, nu toţi sunt de acord cu planul acesta, şi un alt oficial german a avertizat că nici Germania şi nici Europa nu dispun de suficiente resurse pentru a oferi Turciei altceva decât un suport limitat şi temporar fără implicarea FMI.
„Aceasta este o politică cu adevărat nebunească şi bazată pe informaţii eronate”, a precizat un oficial german de rang înalt.
Orice asistenţă financiară germană pentru Erdogan, ar putea de asemenea să implice riscuri politice pentru cancelarul Angela Merkel. Un sondaj realizat săptămâna trecută de Deutschlandtrend a aflat că 72% dintre germani se opun oricărui ajutor financiar acordat Turciei.
Dar în cele din urmă, susţine WSJ, s-ar putea ca Europa să considere că este inevitabilă furnizarea unei anumite forme de asistenţă către Turcia.
„Nu putem pur şi simplu să stăm cu mâinile în sân şi se ne uităm cum Turcia se duce pe apa Sâmbetei. Presiunea imigraţiei şi importanţa geostrategică, precum şi legăturile economice, sunt prea importante”, a mai afirmat unul dintre oficialii germani.