Barroso cere eurofililor să "părăsească zona lor de confort"

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a îndemnat lobby-ul pro-UE să "părăsească zona sa de confort" înainte de alegerile europene din 2014.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
23.04.2013

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a îndemnat lobby-ul pro-UE să "părăsească zona sa de confort" înainte de alegerile europene din 2014.

Vorbind luni la Bruxelles, el a cerut şi eurofililor să nu mai "evite întrebările dificile" şi să accepte provocarea de a convinge euroscepticii înainte de sondajele de anul viitor.

Spunând că "timpul pentru consimţământul implicit s-a terminat", Barroso a cerut o "dezbatere democratică europeană reală" în perioada premergătoare alegerilor din 2014.

Comentariile sale vin într-un context în care euroscepticismul a crescut în mai multe state membre, în special în Marea Britanie, unde primul-ministru britanic David Cameron a promis să organizeze un referendum privind ieşirea Regatului Unit din UE.

În discursul său, Barroso a recunoscut starea eurosceptică actuală şi a afirmat:"Cel mai probabil, în următoarele alegeri europene, euroscepticii şi forţele eurofobe vor avea partea lor din vot, profitând de pe urma contextului actual dificil cu care se confruntă Europa.”

"Dar timpul pentru consimţământul implicit s-a terminat şi este mai bine să purtăm o dezbatere democratică europeană reală, în care forţele pro-europene să iasă din zona de confort, decât să încercăm să gestionăm provocările europene numai în termeni birocratici sau chiar diplomatici, căutând să evităm întrebările dificile."

Barroso a fost un vorbitor important la o dezbatere pe tema "Cuvântul Europei care începe cu F - Federalism sau Fragmentare".

Într-o apărare solidă a federalismului, el a spus că "Procesul spre o uniune tot mai strânsă continuă."

El a afirmat că Comisia şi-a prezentat ideile despre modul în care această dinamică ar trebui să fie tratată prin "planul pentru o UEM [Uniunea Economică şi Monetară] profundă şi autentică".

El a adăugat: "Aceasta ridică întrebări dure cu privire la modalităţi de consolidare a cooperării şi integrării în domeniul financiar, fiscal, economic şi, de asemenea, în domeniul politic instituţional. Aceasta se adresează pozitiv provocării de a combina aprofundarea indispensabilă a UEM cu integritatea pieţii unice şi a UE per ansamblu.”

"Şi oferă unele răspunsuri şi aspiraţii aşa cum le vedem noi: unele concrete şi pe termen scurt, iar altele mai ambiţioase şi pe termen lung. Unele dintre ele depind de voinţa politică actuală, altele necesită modificarea ulterioară tratatului.”

"Toate acestea necesită un angajament politic profund pentru o mai bună cooperare şi o mai mare integrare."

Barroso a declarat că în viitor Comisia intenţionează să prezinte "contururi largi" pentru viitoarea formă a UE "în timp util, pentru a permite ca problema să fie dezbătută" de europeni şi de alte părţi interesate înaintea alegerilor din 2014.

Recunoscând nevoia de "revizuire a tratatului" pentru a atinge obiectivele Comisiei, el a adăugat:"Toate acestea sunt ceea ce înseamnă federalism funcţional în practică: facem câte un pas pe rând.”

"Cu toate acestea, putem reuşi în a face acest lucru doar dacă avem în minte un context mai larg şi o viziune pe termen lung."

El a avertizat:"Cei care au crezut că Europa era doar o prietenie pe vreme frumoasă, s-au înşelat."

Cu toate acestea, Barroso a declarat că "trebuie să recunoaştem că mai avem un drum lung de parcurs" pe frontul politic.

El a spus: "În realitate există rezistenţă, întârzieri, ezitare, contradicţii între deciziile luate la cel mai înalt nivel şi punerea lor în aplicare, şi uneori contradicţii între principiile profesate şi politicile urmate. Dar există rezistenţă pentru că există acţiune."

El a continuat:"Depinde de noi, ca europeni implicaţi, să insuflăm viaţă acestei sfere politice europene. Cred că alegerile pentru Parlamentul European sunt o oportunitate unică de a face acest lucru.”

"Acesta este motivul pentru care simt cu tărie că partidele politice europene ar trebui să-şi asume un rol mai mare, mai proactiv şi coerent."

Doar printr-o dezbatere "veritabilă şi deschisă" despre Europa este posibil ca cetăţenii "să simtă că vocile şi opiniile lor sunt ascultate şi discutate la Bruxelles şi Strasbourg".

"Dacă vom purta o dezbatere mai largă privind provocările pentru Europa, vom fi cu un pas mai departe spre unitatea de care avem nevoie pentru a face faţă acestor provocări. Dacă vom crea o legătură mai strânsă între rezultatul alegerilor şi funcţionarea UE, alegătorii vor înţelege că alegerea lor contează cu adevărat. Responsabilităţile politice vor fi consolidate.”

Cu privire la problema federalismului, el a afirmat:"O atitudine fără tragere de inimă faţă de proiectul de integrare europeană serveşte doar la consolidarea poziţiei adversarilor săi şi duce la cedarea impulsului politic celor aflaţi de partea naţionalismului şi populismului. Doar spunând lucrurilor pe nume avem şansa de a dezbate problemele reale şi de a clarifica ce se află în spatele cuvântului federalism.”

"Pentru început, acesta are exact sensul opus a ceea ce o mulţime de oameni cred sau se tem. Aşa cum am spus în starea uniunii, ceea ce înseamnă o astfel de federaţie "nu este un superstat, (ci) o federaţie democratică de state naţionale care pot aborda problemele comune prin schimbul de suveranitate, în aşa fel încât fiecare ţară şi fiecare cetăţean să fie mai bine echipat pentru a controla propriul destin."

"Deci ceea ce am spus este clar, chiar dacă ştiu că federalismul, uneori, este ambiguu citit în diferite limbi. El implică o recunoaştere explicită – aspect pe care îl cunosc foarte bine, din moment ce provin dintr-o ţară cu o istorie îndelungată – a faptului că nu putem uni Europa împotriva statelor membre, aşa că trebuie să o construim în interiorul statelor membre.”

"Eu cred într-o Europă în care oamenii sunt mândri de naţiunile lor, dar sunt mândri şi de faptul că sunt europeni şi mândri de valorile noastre europene comune."

Dezbaterea de o zi a fost organizată de mai multe grupuri de experţi cu sediul la Bruxelles, inclusiv Friends of Europe, Bruegel şi Centrul pentru Studii Politice Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor