George Soros avertizează în privinţa crizei economice iminente din China, speră ca Xi Jinping să fie înlocuit de un lider mai puţin represiv

Miliardarul mai cere Occidentului să facă totul pentru a îndepărta cea mai mare primejdie la adresa societăţilor deschise, despre care a zis că poate fi rezolvată prin înlocuirea lui Xi Jinping
George Soros, presedintele Soros Fund Management, si a fundatiei cu acelasi nume, 24 septembrie 2011 (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
A.P.
02.02.2022

George Soros, unul dintre cei mai influenţi miliardari americani şi susţinător al unei vaste reţele de ONG-uri progresiste şi de stânga din întreaga lume, a avertizat în legătură cu criza economică produsă în sectorul imobiliar chinez, într-o alocuţiune rostită la Hoover Institute - un centru de reflecţie conservator american.

Boom-ul imobiliar din China s-a bazat pe un model „nesustenabil”, care a adus beneficii guvernelor locale şi a încurajat oamenii să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăţi. China se confruntă cu o criză economică după ce boom-ul imobiliar s-a încheiat cu o explozie anul trecut, a avertizat George Soros.

Miliardarul a mai afirmat, luni, 31 ianuarie, că preşedintele Xi Jinping s-ar putea să nu reuşească să restabilească încrederea în industria imobiliară afectată de o serie de erori ale dezvoltatorilor şi de scăderea preţurilor la terenuri şi apartamente.

Politicile guvernamentale menite să limiteze boom-ul au făcut ca gigantul imobiliar Evergrande să nu-şi poată plăti datoriile, a adăugat el, potrivit CNN.

Soros a mai subliniat că regimul chinez, “asemenea Germaniei în 1936, va încerca să folosească spectacolul" Jocurilor Olimpice de Iarnă 2022 "pentru a clama victoria sistemului său de control strict".

Soros a spus despre Xi Jinping, liderul comuniştilor chinezi, că “are cu adevărat credinţă în comunism", spre deosebire de predecesorul său Deng Xiaoping, care a introdus reforme de piaţă, şi a avertizat că “Mao Zedong şi Vladimir Lenin sunt idolii săi”.

"Este de sperat ca Xi Jinping să fie înlocuit de cineva mai puţin represiv pe plan intern şi mai paşnic pe plan extern. Acest lucru ar îndepărta cea mai mare ameninţare la adresa societăţilor deschise de astăzi, iar acestea ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a încuraja China să se mişte în direcţia dorită”, a adăugat miliardarul.

În ultimii ani, Henry Kissinger, unul dintre stâlpii politicii americane de după cel de-al Doilea Război Mondial, a făcut apel în repetate rânduri ca Occidentul să nu se coalizeze împotriva Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor