Geoană: USL să revină la agenda ţării şi să se îndepărteze de practicile de corupţie din România
alte articole
Într-un interviu acordat radio Deutsche Welle, Mircea Geoană recomandă USL să revină la agenda ţării şi să se îndepărteze de practicile de corupţie din România. Totodată, el a anunţat că a vorbit cu oficialii de la Berlin despre prezenţa unor politiceni SPD de top la Bucureşti înainte de alegeri, întrucât "social-democraţii români au nevoie de sprijin".
Referindu-se la vizita sa la Berlin de la sfârşitul lunii septembrie, el spune că a discutat cu parlamentari germani, membri ai SPD şi ai CDU, despre evoluţiile din România, dar şi despre faptul că pentru România e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei.
"Sigur că subiectele au fost legate de evoluţiile din România, în special de evenimentele politice recente, dar am discutat şi despre teme mai vaste. Este clar pentru toată lumea că Germania îşi asumă un rol important în problemele europene şi globale. Şi cred că pentru România, o ţară care a devenit recent membru al UE, e important să rămână conectată, să scape de sentimentul că e la periferia Europei. Contactele cu prietenii noştri din Bundestag, cum ar fi Susanne Kastner, preşedinta Comisiei de Apărare, domnul Gunter Krichbaum, şeful Comisiei pentru Afaceri Europene, sau un parlamentar mai tânăr cu o vastă experienţă în probleme de apărare şi securitate, domnul Roderich Kiesewetter. Am avut o ocazie foarte bună de a ne implica într-un astfel de dialog", a precizat Mircea Geoană.
"Pentru că politicienii vin şi pleacă, dar interesele rămân. Crizele politice vin şi pleacă, dar interesele rămân. Până şi pentru o ţară mare şi influentă ca Germania, implicarea în zona sud-est europeană e foarte importantă ", a mai spus Mircea Geoană, apreciind că, după ce răul a fost făcut, trebuie reconstruită încrederea, iar imaginea României trebuie refăcută prin contacte strânse.
"Le-am făcut interlocutorilor mei câteva sugestii, legate de viitorul economic şi fiscal al Europei, de politica energetică a Europei, sau de poziţia Europei la nivel global, în ceea ce priveşte politica de apărare şi securitate. Şi cred că România ar trebui să fie inclusă în grupul ţărilor cu care Germania se consultă îndeaproape, ca Franţa sau Polonia. Cred că dincolo de situaţia politică încă agitată, România ar putea fi un asemenea interlocutor. Berlinul discută tot mai des despre politica europeană de apărare. România e un jucător important în această ecuaţie. Legăturile economice între Germania şi România sunt de asemenea importante. Germania e partenerul economic numărul unu al României, e vorba despre schimburi economice de aproximativ 17- 18 miliarde de euro anual. Schimburile comerciale ale Germaniei cu China se ridică la 145 miliarde de euro, nu e o sumă nesemnificativă", a mai spus Geoană.