Mircea Geoană se va întâlni la Washington cu Philip Gordon
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, se va întâlni la Washington cu adjunctul lui Hillary Clinton, Philip Gordon, care a fost recent în România în timpul suspendării lui Traian Băsescu.
"Miezul conversaţiilor politice va avea loc la Washington, unde voi avea la Departamentul de Stat o întâlnire cu domnul Phil Gordon, care este deja foarte cunoscut în România dupã recenta vizitã la Bucureşti de acum câteva sãptãmâni", a declarat Geoană pentru RRA, în Charlotte, Carolina de Nord, unde a participat ca invitat la Convenţia Democrată.
"Voi avea contacte şi la Departamentul Comerţului, pentru cã aş vrea sã solicit administraţiei americane sã dea un semnal de interes faţã de România într-o perioadã în care şi presa, mai puţin bunã, pe care România a avut-o în mediile internaţionale riscã sã creeze o perioadã de dificultate în atragerea de investiţii şi în penetrarea economiei româneşti cu capitalul de care avem atât de multã nevoie", a adăugat fostul lider PSD.
Geoană îşi propune să discute îndeosebi cu investitorii americani. "Deci, am sã solicit poate chiar în aceastã toamnã o mare conferinţã economicã la Bucureşti, în care şi noi sã ne pregãtim aşa cum se cuvine, cu proiecte interesante, cu o viziune clarã cu privire la perspectivele economice ale României şi sã putem, într-adevãr, sã dãm un semnal cã acest episod mai agitat, care a dãunat, şi pãrţilor implicate a dãunat şi reputaţiei României, este un subiect închis, este un subiect depãşit. (...) Mã refer la o conferinţã internaţionalã, de care cred cã este nevoie în aceastã toamnã, nu mai târziu. Sunt alegeri în decembrie, dar sunt prea puţin importante din punct de vedere al interesului mai mare al României. Şi cred cã trebuie sã avem în acest moment capacitatea de a regenera interes economic şi comercial şi investiţional faţã de România. Europa este importantã, Germania este importantã, Franţa este importantã, Italia este importantã, alte ţãri din zona noastrã sunt importante. Sunt pieţe interesante pe care noi am uitat sã le explorãm sau sã le exploatãm. Şi dorim ca aceastã toamnã, şi voi încerca şi eu, cu influenţa pe care o am sau cu contactele pe care le-am construit în ani de zile de muncã în plan intern şi extern, sã readucem România în centrul atenţiei investitorilor şi a partenerilor noştri europeni şiamericani", a punctat el.
Întrebat ce percepţie are asupra relaţiilor româno-americane şi dacă îngrijorările SUA s-au mai calmat, Geoană a răspuns: "În mod evident, acel puseu de adrenalinã politicã din România e deja în spatele nostru. Şi trebuie sã privim şi sã tragem învãţãminte din acel moment".
"Nu sunt îngrijorat cu privire la calitatea şi capacitatea României de a regenera o relaţie predictibilã şi bazatã pe încredere cu partenerii noştri europeni şi americani. Sunt mai preocupat de relaţiile în mediile economice internaţionale, sunt preocupat de articolele negative care apar în presa economicã internaţionalã - şi presã mare, presã influentã -, sunt preocupat de scãderea dramaticã a investiţiilor strãine în România, sunt preocupat de faptul cã avem o creştere economicã în continuare destul de anemicã şi care oricând poate sã conducã la involuţii, sunt preocupat de faptul cã existãîn continuare un nivel prea mare de corupţie care face ca multe investiţii strãine şi investiţii româneşti sã nu se fructifice, sunt preocupat de faptul cã existã o dificultate semnificativã în a finanţa întreprinderile mici şi mijlocii din România, cã nu e suficient capital pentru a alimenta şi iriga economia româneascã, dincolo de marile companii transnaţionale" a conchis Geoană.
Philip Gordon a vizitat România pe 13 august pentru a afla direct de la cei implicaţi situaţia politică după suspendarea lui Traian Băsescu. ”Datorită faptului că ne pasă de România suntem îngrijoraţi în legătură cu anumite dezvoltări legate de referendum şi de procesul prin care este revizuit rezultatul”, a declarat Gordon presei române. Potrivit adjunctului lui Clinton există ”afirmaţii credibile despre votarea ilegală pe scară largă la referendum, încercările de a schimba listele electorale şi aparentele încercări de presiune asupra Curţii Constituţionale în privinţa validării referendumului”. Gordon a mai precizat că aceste lucruri ridică ”semne de întrebare” privind legitimitatea verdictului, indiferent care va fi acela, şi sunt contrare valorilor comune împărtăşite de UE şi SUA. Oficialul american a mai precizat că aceste îngrijorări au crescut, pe fondul informaţiilor legate de interferenţe în deciziile Curţii Constituţionale, acuzaţii legate de fraude la vot şi renumărarea care ar duce la schimbarea cvorumului.