Mircea Geoană: Privatizarea Oltchim este în stil Elodia

Mircea Geoană. (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.09.2012

Privatizarea Oltchim este în stil Elodia, acuză senatorul Mircea Geoană, care consideră că cei de la OPSPI au avut o abordare "periculoasă de contabili cu ochelari de cal", preocupaţi să scape statul cât mai facil de o problemă oarecare.

"Nu am cum să fiu de acord cu bâlbâielile OPSPI legate de privatizare. Nu poţi niciodată trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greşeli şi, ca într-o problemă de matematică, rezultatul nu avea cum să fie decât greşit. D-l Vulpescu nu a intuit decât prea târziu dimensiunea problemelor de la Oltchim şi a lipsit cu desăvârşirea o abordare a privatizării menită să ofere perspective atât unor investitori serioşi, cât şi zecilor de mii de familii care depind de acest loc de muncă. (...) Este prea mult exotism în privatizarea Oltchim, prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri. Este o privatizare în stil Elodia, iar ceea ce pare că va dispărea este şansa unui loc de muncă pentru mii de vâlceni. Nu cred că trebuie să permitem aceasta. Nu este suficient să tragem la răspundere pe cei vinovaţi de insuccesul privatizării, dacă acesta va avea loc; ceea ce trebuia şi trebuie făcut era şi este să ne asigurăm că tot procesul privatizării decurge ireproşabil şi aduce investitori serioşi la masă", a scris pe blog preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Mircea Geoană crede că PDL a adus combinatul în starea gravă de astăzi. "Problema Oltchim nu s-a născut astăzi sau ieri. Cu migală, guvernările succesive ale PDL au tot băgat această problemă sub preş. Niciodată situaţia la Oltchim n-ar fi ajuns atât de dramatică dacă Ministerul Economiei al d-lui Videanu şi al epigonilor săi democrat-liberali ar fi avut curajul să trateze direct subiectul, să propună o abordare, să caute să facă o strategie de privatizare atunci când situaţia era calmă, nu când nu mai era nimic de făcut. În locul unei operaţii grele care să pună pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim să ofere cu generozitate calmante şi somnifere.PDL a făcut deci Oltchim primul şi cel mai semnificativ brânci într-o aventură de tip Dan Diaconescu", mai spune fostul şef al PSD.

Cu toate acestea, Geoană nu poate fi de acord "cu bâlbăielile OPSPI legate de privatizare". "Nu poţi niciodată trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greşeli şi, ca într-o problemă de matematică, rezultatul nu avea cum să fie decât greşit. D-l Vulpescu nu a intuit decât prea târziu dimensiunea problemelor de la Oltchim şi a lipsit cu desăvârşirea o abordare a privatizării menită să ofere perspective atât unor investitori serioşi, cât şi zecilor de mii de familii care depind de acest loc de muncă. Oltchim a fost tratată mai degrabă ca pe un subiect de limitare a pierderilor statului, când se putea foarte bine gândi o abordare care să dea o şansă Oltchim să producă în continuare taxe consistente şi locuri de muncă pentru România", crede senatorul.

"E greu, dar nu este prea târziu să punem întrebările corecte în cazul privatizării Oltchim şi să venim cu o strategie corectă de privatizare. Cred că licitaţia de vineri trebuie imediat anulată dacă acel care a câştigat nu dispune de capitalul de lucru de 250 milioane de euro şi de un plan care să garanteze păstrarea locurilor de muncă şi revenirea pe profit a companiei. Cei de la OPSPI trebuie să scape de abordarea periculoasă de contabili cu ochelari de cal, de tipul celor din guvernarea Boc", mai notează Mircea Geoană adăugând că lupta pentru locurile de muncă de la Oltchim este una fundamentală.

"Sunt sigur că oameni pot munci mai mult, pot accepta reduceri temporare, dacă se li se pune în faţă un plan care să le arate că fabrica va rămâne acolo, că ceea ce fac ei e valoros şi că vor continua să facă ceea ce au învăţat. Oltchim nu e doar o fabrică, e o comunitate frumoasă, o comunitate responsabilă pentru zeci de mii de destine, dar şi pentru una dintre cele mai frumoase poveşti sportive din România ultimilor ani. Nu ştiu în câte sporturi România se poate mândri ani de an cu semifinale sau finale de Liga Campionilor. Echipa de handbal de la Oltchim trebuie păstrată şi încurajată, ca fiecare loc de muncă de aici", conchide fostul şef al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor