General american: Putin era atât de îngrijorat de un conflict cu Occidentul, încât a sfârşit prin a declanşa unul

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Captură ecran)

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost atât de îngrijorat de un conflict cu Occidentul încât, practic, a sfârşit prin a crea unul prin invazia neprovocată asupra Ucrainei, a declarat un fost general al armatei americane, potrivit Business Insider.

Putin, care a urcat pentru prima dată la preşedinţie în 1999, şi-a exprimat tot timpul "teama" cu privire la un "război cu Occidentul", iar această aşa-zisă îngrijorare l-a "încurajat" să "înceapă acel război într-o bătălie pe care credea că o poate câştiga", a declarat, miercuri, Kevin Ryan, general de brigadă în retragere al armatei americane.

"Putin credea că războiul cu Occidentul era inevitabil. El a văzut că NATO s-a mutat în ţări din fostele regiuni ale Pactului de la Varşovia. A văzut Ucraina, în special, alegând Occidentul în detrimentul Rusiei... A văzut că Rusia fără Ucraina în buzunar nu era cu adevărat Rusia care credea el că ar trebui să fie", a spus Ryan.

În urmă cu 10 luni, Putin a ales să pornească războiul în Ucraina în parte cu gândul că NATO şi SUA se vor "teme" la rândul lor de Rusia după ce aceasta va fi obţinut rapid victoria asupra ţării est-europene, aşa cum a fost planificat, afirmă generalul american.

"Şi s-a întors împotriva noastră. A eşuat. A existat o eroare de calcul uriaşă din partea ruşilor.

Teama lui Putin cu privire la invazia din partea Occidentului l-a determinat să aleagă Ucraina ca loc pentru a începe să riposteze la acest lucru, iar el şi armata sa nu erau pregătiţi pentru această luptă", a spus Ryan, care a fost ataşatul SUA în Rusia pe chestiuni legate de apărare.

Forţele Kremlinului, spune Ryan, "s-au luptat tot timpul să rămână la suprafaţă".

Putin a suferit un eşec major în primele zile ale războiului, când trupele ruseşti - care erau mult mai numeroase şi mai bine dotate decât armata ucraineană - nu au reuşit să cucerească capitala ucraineană Kiev.

Ucraina, ajutată de SUA şi de Occident cu arme şi echipamente în valoare de miliarde de dolari, a reuşit să se apere de agresiunea Moscovei şi chiar a lansat cu succes o contraofensivă uimitoare anul trecut, forţând trupele ruseşti să renunţe la mari porţiuni din teritoriul ocupat.

Odată cu venirea iernii, ritmul de înaintare a încetinit. Generalul de brigadă american avertizează că anul care urmează va fi unul "crucial" pentru război, în care Kremlinul va recurge probabil la opţiunea extremă a armelor nucleare dacă Moscova se va confrunta cu o înfrângere în acest conflict.

Acest lucru nu înseamnă că Rusia nu a înregistrat unele succese în Ucraina, unde a paralizat o mare parte din infrastructura energetică a ţării şi a confiscat "mult mai mult" teren de-a lungul coastei Mării Negre, a precizat Ryan.

Dar Putin "nu a obţinut ceea ce a vrut", a spus el.

"El spera să absoarbă pur şi simplu Ucraina aşa cum a absorbit Crimeea în 2014. Dar aceasta a fost o greşeală grosolană de calcul", a spus Ryan.