Gazoductul Iaşi-Ungheni: Ministrul Economiei - România nu va intra în proiecte care să o defavorizeze
Ministrul Economiei al României, Lucian Bode a vorbit în cadrul unui interviu pentru hotnews.ro, despre subiectele ce urmează a fi discutate la şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Oficialul a declarat că la această întrunire vor fi abordate proiectele de lege ce ţin de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, linia electrică de 400 kV (Suceava-Bălţi) şi linia electrică de 110 kV (Fâlciu-Goteşti).
Ministrul român a menţionat că va fi însoţit la şedinţa de mâine de reprezentanţii a doua companii Transelectrica şi Transgaz. Acesta a specificat că vor fi abordate proiectele aflate la diferite stadii, unele chiar cu studiul de fezabilitate realizat într-o proporţie foarte mare.
„Urmează să clarificăm în cadrul întrunirii termenele precise pentru finalizarea documentaţiei şi implementarea proiectelor”, a remarcat sursa.
Referindu-se la proiectul cu privire la gazoductul Iaşi-Ungheni şi avantajele acestuia pentru partea românească, Bode a menţionat că: „România, niciodată, nu va intra în proiecte care să o defavorizeze. Ţara noastră intră în proiecte mari urmărind şi anumite avantaje, ce este firesc”.
Menţionăm că gazoductul Ungheni-Iaşi va fi construit cu o suştinere financiară din partea Uniunii Europene în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Moldova-România. Valoarea totală a proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi este de 19 milioane de euro, iar Comisia Europeană va oferi R. Moldova un grant de 7 milioane de euro.
Proiectul menţionat face parte dintr-un plan de implementare pentru dezvoltarea infrastructurii gaziere în Comunitatea energetică, în baza conceptului de „inelare a sistemelor de gaze” (Gas Ring), care ar trebui să unească pieţele ţărilor membre într-o singură piaţă regională integrată direct cu ţările vecine şi care să contribuie la securitatea livrărilor în regiune, relatează unimedia.md.
Precizăm că sâmbătă, 3 martie, va avea loc şedinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. În cadrul întrunirii, se preconizează semnarea a 8 documentele bilaterale, inclusiv Planul de Acţiuni privind Parteneriatul Strategic între cele două state pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Acordul privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, precum şi documente privind cooperarea între cele două state în domeniul protecţiei sociale, al dezvoltării regionale şi al tineretului şi sportului.