Galbur, de la misiunea din SUA, ambasador al R. Moldova în Rusia
Andrei Galbur, nominalizat de premierul Vlad Filat pentru postul de ambasador al R. Moldova la Moscova, are o experienţă de 17 ani în serviciul diplomatic, activând anterior la misiunile din Austria şi SUA.
Viitorul şef al misiunii diplomatice moldoveneşti din Federaţia Rusă este şeful Direcţiei Generale Cooperare Multilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi are o experienţă de 17 ani în serviciul diplomatic, potrivit unui comunicat de presă al MAEIE.
Andrei Galbur a fost angajat în cadrul serviciului diplomatic al Republicii Moldova la 31 octombrie 1995, în funcţia de ataşat al Direcţiei Generale Europa şi America de Nord, unde a gestionat dosarele cooperării bilaterale cu un şir de state europene şi din America de Nord.
În perioada 2000 – 2004, a activat în calitate de secretar I la Ambasada Republicii Moldova în Austria, exercitând şi funcţia de reprezentant permanent adjunct pe lângă organizaţiile internaţionale din Viena. Ulterior, a fost transferat în aparatul central al ministerului în funcţia de şef al Direcţiei Generale Securitate Internaţională.
În iulie 2005, devine şef al Departamentului Cooperare Multilaterală.
În perioada 2007 – 2009, este ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în SUA, iar din decembrie 2009 până în august 2010, este însărcinat cu afaceri ad interim la Washington.
La revenirea din misiune, Andrei Galbur este numit în funcţia de şef al Direcţiei Generale Cooperare Multilaterală şi gestionează dosarele ce ţin de relaţiile R. Moldova cu organizaţiile internaţionale, în particular OSCE, NATO, Consiliul Europei, ONU şi instituţiile sale specializate.
Postul de ambasador în Federaţia Rusă este vacant din primăvara acestui an, atunci când a fost rechemat Andrei Neguţă pentru declaraţii care au fost calificate incompatibile cu funcţia deţinută.
Anatol Ţăranu, fost ambasador al R. Moldova la Moscova, consideră că numirea lui Galbur în această funcţie este confirmarea politicii ministrului Afacerilor Externe, Iurie Leană, care promovează în postul de ambasadori doar diplomaţi de carieră.
“Îi va fi complicat, fiindcă sunt ferm convins ca nu are relaţii personale la Moscova şi va fi nevoit la prima etapă să fie foarte activ pentru a acoperi acest gol. Eu sper că abilităţile lui în diplomaţie îi vor permite să se adapteze la condiţiile Moscovei şi va fi un ambasador conform cerinţelor”, a spus Ţăranu.
Analistul politic Oazu Nantoi a spus că este regretabil că Alianţa a avut nevoie mai mult de jumătate de an pentru a desemna un ambasador pentru Moscova. “Nu a dus la destabilizarea situaţiei, pentru că trupele ruseşti de pe teritoriul Moldovei se simt foarte stabil. Însă lipsa unui ambasador un timp atât de îndelungat, în limbaj diplomatic, este interpretat ca un gest neprietenos şi nu ştiu ce a avut de câştigat Moldova dintr-o asemenea tergiversare”, a spus Nantoi.
Corespondent Valentin Buda