"Gala Bute", sub ancheta DNA

Lucian Bute in timpul meciului de aseara, 9 iulie 2011, impotriva francezului Jean-Paul Mendy.
Lucian Bute in timpul meciului de aseara, 9 iulie 2011, impotriva francezului Jean-Paul Mendy. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
28.10.2012

DNA anchetează în aceste zile "Gala Bute", eveniment organizat la data de 9 iulie 2011 la Romexpo, în care Lucian Bute şi-a apărat titlul mondial al categoriei supermijlocie, versiunea IBF. El l-a învins atunci prin KO, în runda a patra, pe Jean-Paul Mendy. Astfel, cinci membri ai Biroului Federal al FR Box vor merge marţi la DNA, pentru a da declaraţii în dosarul "Gala Bute 2011".

Între cei citaţi se află vicepreşedintele FRB, Fănel Trandafir, antrenorul federal Vali Vrânceanu, secretarul general al FRB, Cristi Constantinescu, precum şi Titi Tudor, fostul antrenor al lui Leonard Doroftei, relevă "Gazeta Sporturilor".

Anchetatorii DNA vor să afle dacă în şedinţa Biroului Federal din 8 aprilie 2011 s-a votat ca firmei deţinute de către preşedintele FRB, Rudel Obreja, SC Europlus Computers SRL, să-i fie acordată licenţa pentru organizarea galei profesioniste de box din 9 iulie 2011.

În acea gală, care a inclus meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean Paul Mendy, o parte din bani au provenit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus atunci de către Elena Udrea.

Totodată, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a verificat acum un an modul în care s-a realizat Gala de box Lucian Bute din 2011, iar în aprilie 2012 a sesizat DNA privind posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja.

Pe de altă parte, în nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată către DNA este descris modul în care preşedintele FRB a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei "Campion pentru România" firmei care îi aparţinea tot lui - Europlus Computers SRL.

Cinci posibile infracţiuni săvârşite de Rudel Obreja

Firma a obţinut, prin negociere directă de la MDRT, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României", program finanţat cu fonduri europene.

Astfel, inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Obreja "nu avea în nici un caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemenea gală sau de a presta servicii de promovare a României".

În acelaşi timp, DLAF a reţinut în raportul trimis la DNA cinci posibile infracţiuni săvârşite de Rudel Obreja: tentativă la obţinerea ilegală de fonduri din bugetul Uniunii Europene, trafic de influenţă în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi primire de foloase necuvenite.

Conform datelor DLAF, suma care nu poate fi considerată ca fiind efectuată pentru organizarea galei este de 239.493,82 de lei.

Printre aceste cheltuieli, se numără un bilet de avion pentru Denisa Obreja, fiica preşedintelui FRB, precum şi haine la comandă pentru Rudel Obreja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor