Lider PLUS: Statul trebuie să analizeze criteriile de securitate ce vor fi impuse furnizorilor de tehnologie 5G
alte articole
Europarlamentarul USR-PLUS Dragoş Tudorache a declarat, la Realitatea TV, că, în ceea ce priveşte memorandumul între SUA şi România în legătură cu tehnologia 5G, atât ANCOM cât şi statul român au obligaţia de a analiza criteriile de securitate ce ar trebui să fie impuse companiilor implicate.
„Mie mi se pare foarte important să ne ancorăm în discuţia europeană şi în criteriile şi în recomandările pe care UE le va stabili. Dincolo de decizia comercială, ANCOM va scoate la licitaţie, în luna noiembrie, aceste frecvenţe, vor veni operatorii naţionali sau din afara celor patru şi vor cumpăra frecvenţa. Asta e o chestiune comercială. Ceea ce este de datoria ANCOM şi a statului român e să analizeze ce criterii, uitându-se din perspectiva securităţii, impun acestor companii, care vor veni cu o ofertă comercială, în aşa fel încât să mă asigur că acele componente care sunt furnizate de o companie sau alta nu îmi aduc un risc din punctul de vedere al securităţii datelor, pe care eu le transmit prin acele reţele”, a susţinut Tudorache, potrivit site-ului oficial al PLUS.
Fostul ministru de Interne insistă că discuţiile privind tehnologia 5G ar trebui privite dintr-o perspectivă europeană, în condiţiile în care „acele produse hardware şi software” ar putea prezenta anumite riscuri la adresa securităţii sistemelor critice la nivelul blocului.
„Eu aş aduce aici o perspectivă europeană în discuţie, pentru că discuţia trebuie să fie şi să se înscrie într-o componentă europeană. Dependenţa de o tehnologie în domeniul 5G se înscrie în ceea ce se numeşte autonomie strategică a UE pe tehnologii şi pe anumite monopoluri de tehnologie. Aici vorbim şi de acele produse de hardware şi software care pot, la un moment dat, să reprezinte riscuri de securitate la adresa sistemelor critice la nivelul UE. E ştiut deja că sunt astfel de componente fie de software, fie de hardware pentru care există monopol la nivel mondial în afara UE şi care ne fac vulnerabili”, a adăugat europarlamentarul.
Tudorache reproşează faptul că, deşi la nivelul UE a fost lansată o discuţie şi analiză de risc cu privire la furnizorii acestui tip de tehnologie, în România nu pare să existe o astfel de dezbatere.
În acelaşi timp, fostul şef MAI mai precizează că, de fapt, „Comisia Europeană a cerut statelor membre, încă de la începutul acestui an, să îşi facă fiecare o analiză naţională pe care să o furnizeze până la finalul lunii iunie, tocmai pentru ca apoi Comisia Europeană să vină cu o recomandare şi cu un set de criterii pe care apoi statele membre sunt libere să le urmeze sau nu”.
„Din ce am văzut eu în presă referitor la conţinutul acelui memorandum, acesta vorbeşte tocmai de criterii – nişte criterii care ţin de guvernanţă, nişte garanţii de guvernanţă pentru firmele care ar intra pe piaţă, care ţin de transparenţa modului în care ele funcţionează şi cred eu că aici e, de fapt, partea cea mai importantă a acestui memorandum: faptul că se referă la prezenţa unor astfel de criterii atunci când se vor face asemenea investiţii. Aceste criterii trebuie ancorate şi în discuţia europeană, pentru că tocmai în acest moment suntem pe cale de a ajunge la un numitor comun cu privire la aşteptările şi la criteriile de securitate cu privire la 5G”, a punctat Tudorache.
De asemenea, Tudorache a subliniat că în memorandumul încheiat între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american Donald Trump s-a făcut referire şi la „recomandările Conferinţei de la Praga din mai, anul acesta, pe securitate cibernetică, recomandări care, de altfel, sunt foarte detaliate în ceea ce priveşte elementele de analiză de risc pe care trebuie să le adopte statele atunci când se angajează în astfel de investiţii strategice. Faptul că această referinţă există în memorandum mă face să cred că în acel cadru au avut loc discuţiile”.