Macron către Johnson: Prea târziu pentru un nou acord de Brexit

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a declarat joi premierului Boris Johnson că nu mai este suficient timp pentru a rescrie în întregime acordul de exit al Marii Britanii înainte de termenul limită - 31 octombrie.

Johnson s-a întâlnit cu Macron la Palatul Elysee, la o zi după discuţiile de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, care a cerut Regatului Unit să vină cu alternative concrete la prevederile aşa-numitului backstop, convenite pentru frontiera terestră dintre Marea Britanie şi Irlanda.

Macron îi dă Marii Britanii şansa să vină cu o soluţie pentru backstopul irlandez, dar a afirmat că orice alternativă trebuie să respecte atât integritatea pieţei unice a UE, cât şi stabilitatea pe insula divizată a Irlandei.

„Vreau să fiu foarte clar: în luna următoare nu vom întocmi un nou acord de retragere care să fie departe de original”, a menţionat Macron după o strângere călduroasă de mână cu premierul britanic.

În prima sa călătorie în străinătate de la obţinerea postului de premier în urmă cu o lună, Johnson i-a avertizat pe Merkel şi pe Macron că se confruntă cu un potenţial Brexit fără acord pe 31 octombrie, cu excepţia cazului în care UE este de acord să se facă o nouă înţelegere.

Johnson i-a spus lui Macron că este încă posibil să se încheie un acord la timp pentru data limită de 31 octombrie şi că a fost „încurajat” de poziţia Angelei Merkel miercuri.

Johnson, un suporter înflăcărat al Brexitului, pariază că ameninţarea cu haosul produs de un eventual „exit fără acord” îi va convinge pe Merkel şi Macron că UE ar trebui să emită un acord de ultimă oră corespunzător cerinţelor sale.

La rândul lui, Macron a insistat că destinul Marii Britanii este doar în mâinile lui Johnson. El a spus că UE nu doreşte un scenariu „fără acord”, dar că va fi pregătită dacă se va întâmpla acest lucru.

Macron a mai menţionat că orice nouă soluţie la problema frontierei irlandeze trebuie găsită în luna următoare.

După Brexit, frontiera dintre Irlanda şi provincia Irlandei de Nord din Regatul Unit va fi singura frontieră terestră dintre UE şi Marea Britanie.

UE doreşte să se asigure că frontiera de 500 km nu devine o placă turnantă pentru intrarea ilegală a mărfurilor britanice pe piaţa unică a UE - care garantează libera circulaţie a mărfurilor, capitalului, serviciilor şi forţei de muncă.

Irlanda, la rândul său, susţine că dacă se impun controale la frontieră, acest lucru ar încălca acordul din Vinerea Mare din 1998, care a adus pacea în Irlanda de Nord, după 30 de ani de conflict sângeros în care şi-au pierdut viaţa peste 3000 de persoane.

Backstopul, negociat de predecesoarea lui Johnson, Theresa May, prevede ca Marea Britanie să rămână într-o uniune vamală temporară cu UE după Brexit, evitând necesitatea oricărei infrastructuri „dure” de frontieră, până la găsirea unei soluţii mai bune între cele două Irlande.

Boris Johnson a declarat la Paris: „În niciun caz guvernul Marii Britanii nu va institui verificări sau controale de vreun fel la acea frontieră. Considerăm că există modalităţi de a proteja integritatea pieţei unice şi de a permite Marii Britanii să părăsească UE”.