Italia: Toţi împotriva lui Beppe Grillo

Liderul Mişcării 5 Stele (M5E), Beppe Grillo.
Liderul Mişcării 5 Stele (M5E), Beppe Grillo. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)

Întreaga lume politică italiană este împotriva comicului Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5E). Susţinătorii lui, aşa-numiţi 'grillini', s-au dedat unui atac barbar împotriva Parlamentului, devenind protagoniştii unor pagini sumbre ale legislativului italian, fără precedent în istoria ţării, notează joi ziarul ABC.

În ultimele zile, Mişcarea 5 Stele (M5E) a escaladat cotele maxime de agresivitate, lansând insulte foarte grave la adresa tuturor parlamentarilor şi celor mai înalţi reprezentanţi ai statului. În paralel cu desfăşurarea unui război de gherilă în Cameră pentru a submina sistemul parlamentar, un obiectiv strategic pe care Grillo nu şi l-a ascuns niciodată.

Ultimele insulte au fost adresate preşedintei Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, în vârstă de 52 de ani, de centru-stânga şi a treia autoritate în stat. Pe blogul lui Grillo, cel mai citit din Italia, a fost publicat un videoclip satiric la adresa preşedintei, însoţit de comentarii violente şi de ameninţări, alături de afirmaţii incalificabile incitând la viol şi la linşaj mediatic.

Laura Boldrini a răspuns într-un interviu televizat în termeni foarte duri, calificând formaţiunea M5E drept 'subversivă' şi avertizându-l pe Grillo că 'cei care urmăresc acest blog (...) sunt potenţiali violatori'. Ea a primit imediat răspuns de la responsabilul pe probleme de comunicare al M5E în Senat, Claudio Messora, printr-un mesaj postat pe reţeaua Twitter, care s-a dorit ironic şi totodată vulgar: 'Dragă Laura, vreau să te liniştesc. Chiar dacă cititorii blogului lui Grillo am fi toţi potenţial violatori, tu nu eşti în niciun caz în pericol'.

Ceea ce a fost descris în mass-media italiană drept un asalt împotriva democraţiei din partea M5E a avut episoade grave în Parlament. Preşedintele republicii, Giorgio Napolitano, a fost calificat drept 'boia' ('călău') de un deputat 'grillino', în timp ce M5E a lansat un apel la punerea sub acuzare a lui Napolitano, acuzat că nu îşi exercită cu imparţialitate funcţia.

În comisia pentru justiţie, un al deputat 'grillino' le-a defăimat pe reprezentantele Partidului Democrat, acuzându-le în faţă că se află în Parlament datorită favorurilor lor sexuale. Iar în plină şedinţă parlamentară, deputaţii M5E au încercat să ia cu asalt tribuna reprezentanţilor guvernului şi fotoliile preşedinţiei Camerei, îmbrâncindu-se şi proferând insulte.

În faţa acestui spectacol dezolant, Grillo îşi încuraja parlamentarii, considerându-i 'noii partizani', membri ai gherilei pentru libertate şi proclamând că democraţia a murit. 'Grillinii' sunt însă violenţi şi cu presa şi au ajuns să arunce în foc o carte a scriitorului Corrado Augias, care a calificat ultimele gesturi ale M5E drept 'fasciste'.

La rândul său, premierul italian, Enrico Letta, a considerat că această 'cursă spre barbarie întreprinsă de Grillo pare fără sfârşit'. Numeroşi intelectuali de stânga, care iniţial au simpatizat cu M5E, încep azi să-şi dea seama că nu este posibil un dialog cu Grillo şi îl critică pentru talentul său de comic 'autoritar'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe