Furtul nu e o infracţiune dacă eşti sărac şi înfometat, decide Curtea Supremă a Italiei
alte articole
Cea mai înaltă Curte a Italiei a anulat condamnarea unui bărbat sărac care a furat mâncare din nevoia de a se hrăni.
În noiembrie 2011, Roman Ostriakov – un tânăr ucrainean care nu avea unde să locuiască – a plătit câteva baghete de pâine la un supermarket din oraşul italian Genova.
Un alt client din magazin a raportat că Ostriakov a avut produse neplătite în buzunar: două bucăţi de brânză şi un pachet de crenvuşti. Costul total ar fi fost de aproximativ 4 euro.
În 12 februarie 2015, Curtea de apeluri din Genova l-a condamnat pe Ostriakov pentru furt de gradul întâi. Dar în 2 mai, Curtea de Casaţie a Italiei (instanţa supremă de justiţie) a anulat decizia.
“Fapta nu constituie o infracţiune. Cei care fură, din necesitate, cantităţi mici de alimente pentru a se hrăni nu merită să fie pedepsiţi”, a susţinut Curtea Supremă.
“Condiţia acuzatului şi circumstanţele furtului arată că el avea nevoie de acele alimente pentru a se hrăni.”
Totuşi, nu Ostriakov a fost cel care a depus apelul, ci Procurorul General din Genova, Antonio Lucisano, care a cerut o sentinţă mai uşoară pentru tânărul cerşetor. Totuşi, apelul a fost respins de tribunal genovez. Din moment ce Ostriakov a fost reţinut înainte să părăsească magazinul cu produsele neplătite, Lucisano a dorit ca acuzaţiile să fie reduse de la furt la tentativă de furt.
Iniţial, Ostriakov fusese condamnat la şase luni de închisoare şi primise o amendă de 100 de euro.
Nu a fost pentru prima dată când Ostriakov a recurs la furt pentru a-şi asigura hrana. Toate aceste cazuri anterioare, în care a fost vorba de produse alimentare ieftine, par să fi determinat tribunalul din Genova să îşi menţină pedeapsa “severă”.
În declaraţia pentru Corrierre della Sera, Goffredo Buccini a criticat faptul că a fost nevoie de trei curţi judiciare pentru a se decide că “fapta nu constituie o infracţiune”.
Decizia Curţii de Casaţie este definitivă şi nu poate fi anulată.